صفر تا صد بهترین روشهای مهاجرت به فرانسه!
دسامبر 26, 2022اهدای جوایز ایران تایپیست به برترین فریلنسرهای آذر 1401
ژانویه 14, 2023یکی از مهمترین مواردی که باید در صنعت ساخت وساز در نظر گرفته شود، توجه به ایمنی ساختمان است. در واقع با توجه به تغییر سبک زندگی و ساخت و سازهای عظیمی که در حال رخ دادن است، خیلی از ساختمان و سازهها باید دارای استاندارد هایی باشند که یکی از آنها داشتن کفپوش عایق به عنوان پوشش ضد حریق می باشد. پس با ما تا آخر این مقاله همراه باشید تا اطلاعات مفیدی درباره این عایق کسب کنید.
تعریفی از پوشش ضد حریق
پوشش ضد حریق به موادی گفته میشود که روی فلزات و دیگر مصالح ساختمانی به کار می رود. این مواد در ساختمان ها پاشیده میشود تا در هنگام آتش سوزی از سوختن آن ها جلوگیری کند و زمان تخریب سازه را به تعویق بیندازد. در واقع هنگامی که یک ساختمان دچار حریق می شود، حدود 10 دقیقه بعد دمای فولاد و فلزات بکار رفته در ساختمان به 500 درجه سانتیگراد میرسد که همچنین این دما می تواند خیلی خطرناک باشد، در این صورت ضد حریق به کمک ما می آید و نمی گذارد دما به اون شدت برسد.
اهمیت کاربرد پوشش ضد حریق
آتش سوزی جز حوادث غیر منتظره به شمار می آید که دلایل زیادی هم برای شروع این حادثه وجود دارد، به همین خاطر باید آمادگیهای لازم برای مقابله از آسیبهای این حادثه در نظر بگیرید. این عایق بر روی ساختمان ها می تواند از فروپاشی آن در اثر افزایش دما جلوگیری نماید که با استفاده از پوشش های ضد حریق پیشرفت آتش سوزی کندتر می شود و زمان بیشتری برای رسیدن گروه های آتش نشانی و کمک رسانی به انسان ها وجود دارد.
همچنین در برخی موارد دیده شده است که این عایق تا پنج ساعت نیز از سازه محافظت کرده است که این مدت زمان به قدری با ارزش است و میتواند جان دهها تا هزاران نفر را تا رسیدن آتش نشانان به محل حادثه حفظ نماید.
آشنایی با انواع پوشش ضد حریق
استفاده از پوشش ضد حریق از خسارت مالی و جانی پیش آمده در بسیاری از حوادث آتش سوزی جلوگیری می کند. همچنین استفاده از کفپوش عایق در بسیاری از مراکز اهمیت دارد. بنابراین برای انتخاب نوع پوشش ضد حریق بنابر کاربرد مختلف آن نیاز به آشنایی با انواع پوشش می باشد.
پوشش پایه معدنی
همانطور که از نام این پوششها مشخص است از انواع پوشش پوشش ضد حریق از مواد معدنی مانند سیمان، گچ، بور، ورمیکولیت و فسفر و … در ساخت آنها استفاده می شود. پوششهای ضد حریق پایه بور و فسفر بر روی سطوح چوبی و پوششهای پایه سیمان و پایه گچ معمولاً روی سازههای فلزی اجرا میشوند.
پوشش غیر معدنی
از انواع پوشش پوشش ضد حریق غیر معدنی معمولاً به صورت رنگهای پلیمری و ترکیبات نانو و ژلهای ضد حریق هستند که به دلیل هزینه بیشتر تولید آنها، از قیمت بالاتری هم نسبت به انواع معدنی برخوردار می باشند.
نوع پوشش پایه سیمانی
این پوشش سیمانی به رنگ سفید و خاکستری کم رنگ می باشد و معمولاً برای محافظت سازههای فلزی و بتنی از آتش به صورت یک لایه چند میلیمتری روی سطوح به صورت پاششی مورد استفاده قرار میگیرن. می توانند تا دمای بالاتر از 450 درجه سانتیگراد را تحمل کنند.
پوشش گچی
این پوششها شباهت زیادی به پوششهای سیمانی دارند و مانند آنها به صورت پاششی روی سازههای فلزی اسپری میشوند و در هنگام مواجهه با آتش منبسط می شوند و از گرم شدن سازه پیشگیری می نمایند.
پوشش پایه فسفر
تحقیقات زیادی درباره این پوششهایی که دارای نیتروژن و اسید فسفریک است که ثابت میکند. پوششهای حاوی اسید فسفریک با غلظت مناسب برای مقابله با شعلههای آتش و بالا رفتن حرارت سازههای چوبی بسیار کاربردی هستند. همچنین روش غرق کردن الوار و فرآوردههای چوبی در آب اسید فسفریکی پیش از تهیه هر نوع مصالح ساختمانی برای ضد حریق کردن آنها صورت میگیرد.
پوشش پایه بور
این پوششها دارای اسید بوریک یا بورات می باشند که محلول در آب است و در برابر شعلههای آتش از مصالح ساختمانی مانند چوب و فرآوردههای چوبی محافظت میکنند. همچنین مقاومت این پوششهای ضد حریق در برابر حرارت نیز از 377 تا 527 درجه سانتیگراد است که در واقع به غلظت بور استفاده شده در پوشش ضد حریق بستگی دارد.
کفپوش اپوکسی ضد حریق
از دیگر روش های جلوگیری از آتش سوزی استفاده از کفپوش عایق برق می باشد. این نوع کفپوش دارای ساختار پلیمری می باشد که بر پایه هاردنر پلی آمین و رزین اپوکسی بیسفنول تولید می شود. این کفپوش با توجه به ویژگی های فیزیکی و شیمیایی، مقاومت در برابر حرارت، الکتریسیته و مواد فرسایشی بهترین نوع پوشش ضد حریق برای کف سازی در مناطقی که خطر شوک الکتریکی هست، می باشد. اجرای کفپوش عایق برق از ورود خسارات جبران ناپذیر به جان و مال افراد جلوگیری می کند.
آشنایی با نکاتی که باید در هنگام اعمال پوشش ضد حریق رعایت کنید
عدم استفاده از برخی مواردی که موجب ضعیف شدن عایق مقاوم به حریق می شود. به عنوان مثال اجرای نما به طور مستقیم روی رنگ ضد حریق سازه های فلزی که آن ها را بی اثر می سازد، به طوری که هیچ گونه مقاومت دمایی را شاهد نخواهیم بود. به طور گسترده ایجاد ضخامت لازم در عایق ضد حریق بر روی سازه ساختمانی برای اجتناب از رسیدن سازه به دمای بحرانی و اعمال کمترین میزان خسارت به بنا و محکم کاری و چسباندن دقیق عایق ضد حریق به سطح زیر کار به گونه ای که بتوانیم به مقاومت کافی در اثر افزایش دما دست پیدا کنیم.
پوشش ضد حریق در چه مواردی کاربرد میشود؟
- ساختمانهای مسکونی با تعداد واحدهای قابل توجه
- ساختمانهای تجاری و پاساژها
- واحدهای تولیدی و کارخانجات
- سولههای صنعتی
- سازههای دریایی مانند سکوهای نفتی و کشتیها
- معادن زیرزمینی
نتیجه گیری
در دنیای امروز ایمنی یکی از حرف های اول را می زند. اینجاست که پوشش ضد حریق به عنوان یک محافظ غیرعامل مطرح شده از اهمیت بالایی برخوردار میشود تا سازه را در مقابل آتش سوزی و صدمات آن مقاوم تر کند. پس امیدواریم مطالب ارائه شده در این مقاله کمک بسیاری به شما عزیزان در راستای ارتقای امنیت ساختمانتان کرده باشد. گروه مهندسی کفپوش صنعت آریا مجری تخصصی انواع کفپوش های روز دنیا می باشد. جهت مشاوره رایگان با ما در ارتباط باشید.
سوالات متداول
- پوشش ضد حریق چیست؟
این پوشش لایهای محافظت کننده است که روی ستون ها و تیرهای اصلی و فرعی یک ساختمان کشیده میشود. به طور قطعی از ریزش و سوختن سازه جلوگیری نماید. - پوشش معدنی از چه موادی تشکیل می شود؟
مصالح معدنی ترکیبی از کانی های معدنی مثل ورمیکولیتها، پرلیتها، دولومیت ها،الیاف گچ و سیمان می باشد. - پوشش ضد حریق در چه مکان هایی مورد استفاده قرار می گیرد؟
این پوشش ها در ساختمان های مسکونی، ساختمان های تجاری، پاساژها، واحدهای تولیدی کاربرد زیادی دارند. همچنین در کارخانجات، سولههای صنعتی سازههای دریایی و معادن زیرزمینی مورد استفاده قرار می گیرد