حیوانی که آب نمیخوره
ژانویه 20, 2020تاثیر لایت باکس ها بر فروش
ژانویه 30, 2020اثرات مخرب سیگار روی مغز
تاثیر نیکوتین بر مغز و اعصاب به علت اینکه شدیدا اعتیادآور است، بسیار مخرب و ویرانگر می باشد. در حال حاضر سیگار کشیدن هنوز بالاترین رتبه را به عنوان قابل پیشگیری ترین دلیل مرگ در جهان را دارد، به صورتی که در آمریکا سالانه ۴۸۰ هزار مرگ و میر به دلیل سیگار کشیدن گزارش می شود.
با وجود اینکه نسبت به قدیم جمعیت بزرگتر از ۱۸ سال کمتری در جهان وجود دارد که سیگار می کشند ، اما هنوز هم جمعیت آن ها قابل ملاحظه است.
برآوردهای مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ها در ایالات متحده آمریکا تا سال ۲۰۱۵ نشان می دهد که ۱/۱۵ درصد از جمعیت بزرگسال یا تقریبا ۵/۳۶ میلیون بزرگسال سیگار می کشند. در این مقاله قصد داریم در رابطه با اثرات مخرب سیگار بر روی مغز توضیحاتی را ارائه دهیم.
نیکوتین اعتیادآور شدید
نیکوتینی که با استنشاق کردن به ریه ها می رود، در فاصله بین ۷ الی ۱۰ ثانیه به گردش خون و از آن جا به مغز می رود. به محض این که نیکوتین به مغز برسد، تعدادی واکنش شیمیایی به راه می افتد که احساس لذت موقتی بوجود می آورد. ولی این احساسات کوتاه مدت خواهند بود و در عرض چند دقیقه کاهش می یابند.
قرار گرفتن در معرض نیکوتین موجب تغییر عملکرد مغز خواهد شد و به مرور که سطح نیکوتین در خون کاهش می یابد، فرد سیگاری احساس ناراحتی یا تحریک می کند (شروع سندرم ترک نیکوتین) که جهت از بین بردن این ناراحتی، سیگاری ها سیگار دیگری را روشن می نمایند و سپس دیگری و به همین ترتیب چرخه معیوب اعتیاد به نیکوتین ادامه خواهد یافت.
هر شخص سیگاری به خوبی می داند که یک سیگار هرگز کافی نیست و پس از مدت اندکی به سیگار دیگری نیاز پیدا می کند.
نحوه تاثیر نیکوتین بر مغز
تصور نمایید که مغز ما همانند یک کامپیوتر می باشد و مانند یک رایانه، اطلاعات را پردازش، ذخیره و از آن ها استفاده می کند.
در یک رایانه، اطلاعات از طریق سیم برق عبور می کند؛ انتقال اطلاعات یک فرآیند باینری است که سوئیچ ها آن را فعال یا خاموش می نمایند.
در مغز شما، نورون ها سلول هایی می باشند که اطلاعات را ادغام می نمایند و انتقال می دهند. هر نورون ورودی هایی را از هزاران نورون دیگر در مغز دریافت می کند و سپس این اطلاعات را پردازش کرده و هر تغییری که لازم باشد را قبل از برقراری پیام در سراسر بدن انجام می دهد.
هنگامی که سیگنال ها از طریق نورون های فرد هدایت می شوند، گروهی از فرستنده های شیمیایی به نام انتقال دهنده های عصبی هستند که این پیام ها را بین نورون ها و سلول های دیگر انتقال می دهند.
هر انتقال دهنده عصبی دارای خانواده خاصی از گیرنده ها است که تغییرات شیمیایی در مغز توسط هورمون ها و انتقال دهنده های عصبی، موجب تغییراتی در مابقی ارگان های بدن می شود.
نیکوتین و استیل کولین
از جمله اثرات مخرب سیگار تشابه نیکوتین و استیل کولین است، چون مولکول نیکوتین همانند انتقال دهنده استیل کولین می باشد، به گیرنده های آن متصل می شود (به خصوص آن هایی که به گیرنده های نیکوتینی معروف می باشند) که بر خلاف استیل کولین، نیکوتین توسط بدن شما تنظیم نمی شود.
این در حالی خواهد بود که نورون ها معمولا مقادیر کمی از استیل کولین را تولید می نمایند. نیکوتین به صورت همزمان نورون های کولینرژیک را در بسیاری از مناطق مختلف مغز فعال می نماید که بطور معمول این نورون ها توسط استیل کولین فعال می شوند.
از آنجایی که تمام این تحریکات غیرمتعارف بدن شما باعث آزاد شدن استیل کولین می شود، منجر به افزایش فعالیت در مسیرهای کولینرژیک مغز می شود. فعالیت در مسیرهای کولینرژیک، بدن و مغز شما را فعال می کند و احساس می کنید دوباره انرژی گرفته اید.
نیکوتین و دوپامین
تحقیقات نشان داده است که نیکوتین سطح دوپامین را در مغز افزایش می دهد. دوپامین انتقال دهنده عصبی است که مسئول احساس لذت و بهزیستی خواهد بود.
تحریک نورون های کولینرژیک همچنین موجب افزایش میزان دوپامین توسط سیستم لیمبیک می شود که مسیرهای پاداش در مغز را فعال می نماید.
این مسیر ها همان راه های پاداشی را در مغز فعال می نمایند که دیگر داروهای مخدر و همچنین محرک مانند کوکائین یا آمفتامین فعال می کنند. اگر چه فعالیت راه های پاداش در مصرق نیکوتین نسبت به دیگر داروها به میزان کمتری است.
هنگامی که مواد مخدر همانند کوکائین یا نیکوتین، مسیرهای پاداش را فعال می کنند، تمایل خود را برای استفاده از آن ها را مجدد تقویت می کند.
نیکوتین و گلوتامات
یکی دیگر از اثرات مخرب سیگار روی مغز تاثیرش بر گلوتامات است. گلوتامات انتقال دهنده عصبی دیگری می باشد که در یادگیری و حافظه دخیل است. ارتباط بین مجموعه نورون ها را افزایش می دهد.
زمانی که از نیکوتین استفاده می کنید، گلوتامات ممکن است یک حلقه حافظه از احساسات خوب شما ایجاد کند و میل بیشتری به استفاده از نیکوتین در اختیار شما قرار دهد.
مواد شیمیایی در سیگار
علاوه بر نیکوتین، دود سیگار بیش از ۷۰۰۰ مواد شیمیایی سمی و قیر نیز تشکیل شده است. قیر که می تواند بین ۷ الی ۲۰ میلی گرم و یا بیشتر در هر سیگار متفاوت باشد که سیگاری ها را در معرض افزایش خطر سرطان ریه، آمفیزم و اختلالات برونش قرار می دهد. مونوکسیدکربن موجود در دود سیگار نیز احتمال بیماری های قلبی عروقی را افزایش می دهد.
آسیب های دود سیگار در محیط
استنشاق غیر فعال دود سیگار در مرگ ناشی از سرطان ریه و بیماری کرونری قلب افراد بزرگسال غیر سیگاری نقش دارد.
هر سال حدود 3000 مرگ ناشی از سرطان ریه و 62000 مورد مرگ ناشی از بیماری کرونری قلب در بزرگسالان غیر سیگاری، به استنشاق غیر فعال دود سیگار نسبت داده می شود.
در کودکان استنشاق غیر فعال سیگار در سندروم مرگ ناگهانی شیرخوار، تولد نوزادان کم وزن، عفونت های مزمن گوش میانی و بیماری های تنفسی (نظیر آسم، برونشیت و پنومونی) نیز نقش دارد.