هلیکوباکتر چیست
می 27, 2018هلیکوباکتر پیلوری
می 30, 2018تفاوت اشپل و خاویار
به زبان محلی به تخم ماهی میگن اشپل البته به تخم ماهی های گونه ای فیلماهی یا بلوگا، چالباش، تاسماهی ایرانی یا قرهبرون، ماهی شیب و ماهی ازونبرون یا سوروگا…میگن خاویار.
وقتی به تشریح ماهی بپرازیم میبینیم که این خاویار از اشپل ماهی خیلی بزرگ تره اشپل رنگش اجریه ولی خاویار خزرسیاهه و خاویار سیبری سرخ
ارزش غذایی خاویار در هر 100 گرم خیلی بیشتر از اشپل ماهیه و همچنین قیمت خاویار هم به علت كم بودنش و سهمیه ای بودن صید انواع ماهی هایی که خاویار دارند و این كه این موجودات قدمت باستانی دارن خیلی زیاده.صرف خاویار از ابتلا به بیماری افسردگی و بیماریهای قلبی عروقی پیشگیری میکند، چون که در خاویار غلظت اسیدهای چرب از نوع امگا۳ بسیار بالاست و از نظر عنصر آهن نیز غنی است و به همین دلیل آن در افراد مبتلا به کم خونی و ناشی از فقر آهن در بونشان بر اثر از دست دادن خون نیز توصیه میشود.
در حالت كلی به انواع تخم ماهی میگن اشپل ولی در مورد خانواده ماهی های خاویاری هیچ وقت نمیگن اشپل فقط میگن خاویار…ولی در كل هر دوتا شون تخم ماهی هستن و یا در واقع از نظر زیست شناسی تخمك ماهی هستن.خاویار بسیار پرکالری و انرژیزا است و انواع گوناگون آن عبارتند از: خاویار طلایی و سرخ و سیاه که البته در این میان خاویار سیاه دارای ارزش زیادی است در بین مصرف کنندگان.ماهیان خاویار در زبان فارسی به نام تاس ماهیان و در جوامع بین المللی با نام استورژن نامیده میشود. همچنین، نام علمی این مجموعه ماهیان Acipenseridae می باشد. یکی از اشتباهات رایج در میان مردم، نام بردن از “ازون برون” برای اشاره کردن به این دسته ماهیان به جای نام های استورژن و تاس ماهیان است.
انواع ماهی خاویار
فیل ماهی
بزرگترین ماهی آبهای داخلی ایران است که از نقطه نظر کیفیت خاویار رتبه اول را به خود اختصاص دادهاست نام دیگر این نوع ماهی خاویار بلوگا است و هر ۲ یا ۳ سال یک بار تخم ریزی میکند و بین ۱۴ و ۱۷ سالگی ای ماهی بالغ میشود و به واسطه بهترین خاویار، رتبه گرانترین ماهی و خاویار جهان را در بین انواع ماهی خاویار دارد. از قامتی معادل یک و نیم متر تا بیش از چهار متر بر خوردار است، رکورد صید آن در ایران ۶۲۰ کیلوگرم بودهاست.فیل ماهی بزرگترین ماهی آبهای داخلی ایران است که از نقطه نظر کیفیت خاویار رتبه اول را به خود اختصاص دادهاست نام دیگر ان بلوگا است و نمونههایی از آن با وزنی در حدود ۱۴۰۰ کیلوگرم و سنی بیش از ۱۰۰ سال صید شدهاست. هر ۲ یا ۳ سال یک بار تخم ریزی میکند و بین ۱۴ و ۱۷ سالگی بالغ میشود و به واسطه بهترین خاویار، رتبه گرانترین ماهی و خاویار جهان را داراست. از قامتی معادل یک و نیم متر تا بیش از چهار متر بر خوردار است، رکورد صید آن در ایران ۶۲۰ کیلوگرم بودهاست.
قره برون
معنی نام این نوع ماهی “دماغ سیاه” بوده و به خاطر شکل ظاهری اش به این نام معروف شده است. این ماهی، بهترین نوع تاس ماهی در جهان است . گوشت قره برون رنگ سفیدی دارد و چربی آن به نسبت سایر گونه های آن کمتر است. طعم بسیار لذیذ خاویار آن، جذابیت این ماهی را دو چندان کرده است. خاویار این ماهی در طیف رنگی زرد طلایی تا قهوه ای تیره بوده و تولید آن در محیط های مختلف بین 8 تا 10 سال زمان می برد.جالب است که اگر این خاویار، تحت شرایط ایده آل تولید شود، طعم گردو تازه می دهد.
تاس ماهی روس یا چالباش
در زمره گونههایی است که در تمام نقاط دریای خزر یافت میشود و خاویار آن را نیز به اصطلاح طلایی مینامند که از رتبه سوم ارزش بر خوردار است و در فاصله ۱۲ تا ۱۶ سالگی به سن تخم دهی میرسد و بالغ میشود. از طولی معادل ۱ تا ۲ متر بر خوردار است و وزنی معادل ۶۰ تا ۱۰۰ کیلوگرم.
شیپ
ماهی شیپ، معمولاً مهاجری است که برای تخمریزی به سواحل ایران میآید و در رودخانههای آبریز دریای خزر تخمگذاری میکند. از عمری سی ساله برخوردار است، سبکوزن بوده و تعدادش بسیار اندک است و از نظر ارزش در رتبه چهارم قرار دارد و با طولی بیش از یک متر و وزنی سبک؛ که در فاصله ۱۰ تا ۱۴ سالگی بالغ میگردد و به سن تخمدهی میرسد.نام این ماهی از نام لاتین و علمی آن گرفته شده و خصوصیاتی مشابه سایر تاس ماهیان از جمله قره برون دارد، اما از تفاوت های این ماهی با دو تاس ماهی بالا، می توان به پرورشی نبودن این گونه (بنا بر دلایل اقتصادی) و همچنین ریز و کوچک بودن دانه های خاویار آن اشاره کرد.
ازون برون
ازون برون به معنای “دماغ دراز” می باشد و طیف رنگی آن از خاکستری روشن تا خاکستری تیره و گاهی نیز به رنگ مشکی متغیر است. از ماهیان پرورشی نیست و خاویار آن دارای دانه هایی ریز و طعمی لذیذ است که برای تولید به زمانی بین 6 تا 8 سال نیاز دارند. کوچکترین ماهی خاویار دریای خزر میباشد که در ایران به اشتباه کلیه ماهیان خاویاری را به نام وی اوزون برون مینامند. از نقطه نظر کیفی در رتبه آخر قرار دارد چرا که از خاویار ریزتر و ارزانتری بهره میبرد. از نظر تکثیر مصنوعی با مشکلاتی مواجهاست و تعداد آن نیز در شرایط طبیعی رو به کاهش میرود. در ترجمه نام وی بینی دراز است. در فاصله8 تا 12 سالگی ای ماهی بالغ میشود. قامتی معادل 1 متر و وزنی سبکتر در قیاس با دیگر ماهی هیی خاویار در دریای خزر دارد.