راهکارهای خواب راحت
دسامبر 18, 2019رژیم غذایی سالم
دسامبر 23, 2019آدنتوپاتی چیست
اولین سوالی که در رابطه با این بیماری پیش می آید این است که آدنوپاتی چیست؟ آدنتوپاتی نامی است که برای تورم غدد استفاده می کنیم. غده هایی که مواد شیمیایی مانند عرق، اشک و هورمون ها را ترشح می کنند. به طور معمول آدنتوپاتی به معنی غدد لنفاوی متورم شده است( لنفادنوپاتی).
غدد لنفاوی از لحاظ فنی جزء غدد نیستند، زیرا این ها مواد شیمیایی تولید و ترشح نمی کنند، به هر حال مردم از غده های لنفاوی تحت عنوان غدد متورم یاد می کنند.
حدودا 600 تا از این غده های لنفاوی کوچک لوبیایی شکل در سرتاسر بدن شما گسترده شده اند. غده های لنفاوی به عنوان بخشی از یک شبکه برای جابه جایی لنف در بدن وجود دارند. به عنوان بخشی از سیستم ایمنی، این غده ها نقش مهمی در حفظ سلامتی دارند. غده های لنفاوی حکم فیلتر هایی را دارند و مایعاتی که از بافت ها می گذرند را فیلتر می کنند.
این کار به بدن کمک می کند تا ویروس ها و باکتری ها را خارج ساخته و گلبول های سفید تولید کنند. این کار به شما جهت مبارزه با بیماری ها و عفونت ها کمک می کند.
اکثر مواقع غده های لنفاوی متورم هستند، زیرا در حال مبارزه با عفونت های ناشی از ویروس ها و باکتری ها هستند. این غده ها از سلول های ایمنی، ویروس ها، باکتری ها و مایعات مختلف پر می شوند که همین باعث بزرگتر از حد معمول شدنشان می شود. به طور نادر نیز پیش می آید که غده های لنفاوی به دلیل بیماری های جدی تری متورم شوند. ما راهکارهایی برای تشخیص و درمان آدنوپاتی را در اینجا ارائه داده ایم.
چگونگی تشخیص غده های لنفاوی متورم
از بین صدها غده لنفاوی موجود در بدنتان، شما فقط تعدادی از آن ها را می توانید احساس کنید. گروهی از غدد نزدیک به سطح پوست را در مکان هایی مانند گردن، زیر بغل، پشت سر، شکم و کشاله ران می توانید احساس کنید و حتی بزرگتر شدنشان را ببینید.
در این هنگام، شما با علائم زیر رو به رو می شوید:
- غده هایی با اندازه نخود یا لوبیا زیر پوست
- حساسیت یا درد هنگام لمسشان
- قرمزی و گرمی پوست اطراف غدد متورم
دیگر علائم
اگر غدد لنفاوی متورم داشتید، احتمالا علائمی مانند ابتلا به یک عفونت را نیز در خود مشاهده می کنید:
- آبریزش بینی
- گلو درد
- گوش درد
- تب
- خستگی
هنگامی که عفونت برطرف می شود، غدد باید به اندازه طبیعیشان برگردند. اگر در تنفس و عمل بلع دچار مشکل شدید و همچنین اگر با هر یک از علائم زیر رو به رو شدید، حتما به دکتر مراجعه کنید:
- غدد لنفاوی متورم درون بدن در نواحی گردن، زیر بغل و کشاله ران
- بیش از دو هفته تورم غدد
- غددی که سخت و محکم و غیر قابل حرکت هستند در هنگام لمس
- رشد سریع غدد لنفاوی
- کاش وزن
- عرق شبانه و یا تب های طولانی مدت
دلایل ایجاد آدنوپاتی
اصلی ترین دلیل ایجاد آدنوپاتی ابتلا به عفونت های ویروسی شایع مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا است. از دلایل دیگر می توان به عفونت های باکتریایی مانند گلودرد های همراه با تب ایجاد شده به وسیله باکتری استرپتوکوک. کمتر پیش می آید، ولی غدد لنفاوی می توانند به دلیل جراحت، دیگر بیماری ها و سرطان نیز متورم شوند.
این ها شایع ترین دلایل تورم غدد و بیماری آدنوپاتی هستند منتها دلایل متفاوت دیگری هم می توانند وجود داشته باشند که پزشکتان آن ها را شناسایی خواهد کرد.
علل عفونی
اکثرا غدد لنفاوی به دلیل عفونت های ناشی از ویروس ها و باکتری ها متورم می شوند. غدد متورم معمولا به ناحیه عفونی شده نزدیک اند، برای مثال غدد موجود در گردنتان متورم می شوند هنگامی که دچار عفونت گلو می شوید.
بعضی از عفونت هایی که سبب تورم غدد می شوند شامل:
- سرماخوردگی
- گلودرد استرپ
- تورم لوزه ها
- سرخک
- عفونت گوش
- دندان عفونی
- مونونوکلئوز
- عفونت های پوستی
- HIV
دلایل غیر عفونی
دلایل دیگر از جراحت تا بیماری های خودایمنی می توانند سبب گسترش لنفادنوپاتی شوند. احتمالاتی مانند:
- جراحت: هنگامی که بدنتان مشغول ترمیم زخم و جلوگیری از ماندگاری عفونت است، غدد اطراف زخم متورم می شوند.
- داروهای خاص : فنیتوئین و داروهای پیشگیری مالاریا از جمله داروهایی هستند که سبب تورم غدد می شوند.
- آرتریت روماتوئید: بیماری خود ایمنی که موجب ایجاد التهاب در مفاصل و گاهی، دیگر ارگان ها می شود.
- لوپوس: بیماری خودایمنی دیگری که سبب ایجاد التهاب در مفاصل، پوست و دیگر ارگان ها می شود.
تشخیص آدنوپاتی
غدد لنفاوی متورم شده یک بیماری نیستند، بلکه علائمی از برخی شرایط اساسی بدن هستند. احتمالا برای تشخیص آدنوپاتی، دکترتان در ابتدا می خواهد بداند که لنفادنوپاتی فقط بر روی یک ناحیه از بدنتان تاثیر گذاشته (Localized) و یا بر دو ناحیه یا بیشتر تاثیر گذاشته است. (generalized).
برای تشخیص اساس و ریشه متورم شدن غدد، دکترتان بسته به شرایط و نیاز شما، برخی یا تمامی مراحل زیر را طی می کند:
- پرسش سوالات: دکترتان در رابطه با مدت زمان تورم غدد، علائم، زمان شروع علائم و داروهای مصرفی، اطلاعاتی از شما کسب خواهد کرد.
- چک کردن غدد: دکتر غدد نزدیک پوست را از لحاظ موقعیت قرار گیری، سایز ، میزان گرما و … چک می کند که ببیند آیا باعث درد یا حساسیت در بیمار می شوند و دلایل احتمالی تورم را حدس بزند.
- آزمایش خون: دکتر بنا بر احتمالات دلایل ایجاد لنفادنوپاتی، آزمایش هایی را برای تایید یا رد حدسیاتش تجویز می کند.
- عکس گرفتن: x-rays و CTscan به پیدا کردن منبع عفونت و گشتن دنبال تومور کمک می کنند.
- بایوپسی: دکتر شاید مقداری از غده و یا تمامش را برای نمونه و بررسی کردن با میکروسکوپ برداشت کند.
درمان
غده های متورم به طور مستقیم درمان نمی شوند. دکتر علت اصلی تورم غدد را درمان می کند.
اما اگر غدد لنفاوی متورم شما باعث ایجاد درد هستند می توانید کار های زیر را جهت تسکین انجام دهید:
- گرم کردن ناحیه
- سرد کردن ناحیه (اگر گرم کردن موثر نبود)
- مصرف مسکن
- استراحت کردن
در روند درمان آدنوپاتی، اگر مشکل شما یک عفونت ویروسی باشد دکترتان هیچ دارویی تجویز نخواهد کرد، زیرا آنتی بیوتیک ها بر روی ویروس ها تاثیری ندارند. مگر در شرایط حاد که دکتر داروهای ضدویروسی تجویز کند. عفونت های باکتریایی با آنتی بیونتیک ها درمان می شوند. دیگر شرایط حاد و مزمن به برنامه های درمانی خاص خودشان نیاز دارند.
انتهایی
اگر آدنوپاتی شما ناشی از یک عفونت کوچک و جزئی باشد، غدد لنفاوی شما به اندازه طبیعی شان بر می گردند و اگر آدنوپاتی شما ناشی از شرایط اساسی تری باشد دکترتان یک برنامه درمانی برایتان تنظیم خواهد کرد.