موارد استفاده از قرص برنج
اکتبر 28, 2019سخنان شمس تبریزی
نوامبر 2, 2019اوتریفیکاسیون
اوتریفیکاسیون چیست ؟ این واژه که به انگلیسی Eutrophication می باشد از واژه یونانی به معنی پروار آمده است. Eutrophic اصولاً به معنی ارتقاء تغذیه می باشد و در پزشکی ویتامین یک نوع Eutrophic محسوب می شود.
تعریف اوتریفیکاسیون
در کل اوتریفیکاسیون در اکولوژی دریاچه استفاده می شود. و از این واژه همچنین برای توصیف نمودن مواد مغذی آبهای طبیعی استفاده می شود.
اوتریفیکاسیون اشاره به غنی شدن پیکر آب به وسیله مواد آلی ورودی و یا رواناب سطحی حاوی نیترات و فسفات دارد که بطور مستقیم رشد جلبک ها و دیگر گیاهان آبزی را کنترل می کند. یعنی می توان گفت که اوتریفیکاسیون یک واکنش بیولوژیکی در پاسخ به ازدیاد ورود مواد مغذی به آب انجام می شود.
اوتریفیکاسیون مشکل مداوم و نسبتاً شایعی می باشد و از تهدید های جدی زیست محیطی است و بار اضافی از مواد مغذی که در سیستم های آبی بوجود می آید باعث افزایش یافتن تولید گردیده و این باعث ایجاد شکوفه های سمی زیاد آلگ و همچنین موجب کمبود اکسیژن در بسیار از مناطق سیستم آبی می گردد، و این مساله موجب به خطر افتادن زندگی بسیاری از اشکال دریایی که به اکسیژن محلول در آب وابسته هستند می شود.
تعریف دیگر اوتریفیکاسیون
غنی سازی آب با مواد مغذی بخصوص با ترکیبات نیتروژن و فسفر که موجب رشد سریع آلگ و بسیاری از گیاهان آبزی می شود و همچنین یک اختلال نامطلوب و ناخواسته است در کیفیت آب و تعادل ارگانیزم ها بوجود می آید.
باید در نظر گفت که وجود مواد مغذی شامل نبتروژن، فسفر و سیلیس در آب دریا یکی از شراوط لازم برای حیات می باشد و یک مشکل زیست محیطی محسوب نمی شود می توان گفت که اینگونه مواد نه تنها آلاینده آب دریا نمی باشند بلکه زندگی دهنده آب دریا هستند اما تنها زمانی تولید مشکل می کند ورودی های زیادی از آنها بر مشخصه های اصلی اکوسیستم و خواص آن تاثیر بگذارد و در این صورت به آنها اوتریفیکاسیون می گوییم.
پدیده اوتریفیکاسیون یا غنی سازی نوترنیت آب و اثرات آن بصورت عمومی در اواسط و اواخر قرن بیستم بوجود آمده است و این در اثر اوتریفیکاسیون مصنوعی بوده است.
البته باید گفت اوتریفیکاسیون تنها مشکل ناشی از جوامع انسانی نمی باشد زیرا که هر تغییراتی در داخل حوضچه ها بصورت طبیعی رخ می دهد بر بیولوژیکی رودخانه یا دریاچه ها نیز موثر می باشد و ممکن است موجب اوتریفیکاسیون شود.
همچنین در برخی از قسمت های دنیا و کشورهای زیادی هستند که این غنی سازی مصنوعی را برای افزایش بازدهی و دریافت ماهی بیشتر از آن اکوسیستم استفاده می کنند.
اوتریفیکاسیون به دوره ای گفته می شود که در اثر افزایش در غلظت نوترنیت های گیاهی (نیتروژن، فسفر و بعضی مواقع چیزهای دیگر از قبیل سلیس، پتاسیم،کلسیم،آهن و منگنز ) در اکوسیستم آبی تغییرات بیولوژیکی بوجود می آید.
تشخیص اینکه پدیده اوتریفیکاسیون بصورت طبیعی در رودخانه ها، دریاچه ها یا مصب ها اتفاق افتاده است یا خیر؟ مشکل می باشد برای درک صحیح از این اختلال نامطلوب به تعادل موجودات نیاز می باشد برای تشخیص صحیح اتروفیکاسیون دریایی، اتحادیه اروپا بخشنامه و OSPAR تعریف کرده است.
در صورتی که اوتریفیکاسیون موجب افزایش جلبک های سبز گردد به این پدیده بلوم یا شکوفایی آبی نیز می گویند در پدیده بلوم چهار فاکتور مهم وجود دارد:
- نیتروژن
- فسفر
- نورخورشید
- گاز کربنیک
و در صورت عدم وجود هر یک، موجب محدود گردیدن پدیده اوتریفیکاسیون می گردد و رشد جلبک ها نیز محدود می شود.
اثرات اوتریفیکاسیون
در بررسی ها مشخص شده است اوتریفیکاسیون اثرات اکولوژیک مخربی می تواند داشته باشد که چند نمونه از آن در زیر عنوان شده است:
- کاهش شفافیت آب
- پوشش جلبک دریایی فرصت طلب نمونه
- افزایش زیست تودهفیتوپلانکتونها
- تغییر در گونههای ماکروفیتپ
- مشکلات تصفیه آب
- ایجاد شکوفایی زوپلانکتونی
- افزایش گونههای سمی فیتوپلانکتون
- کاهش عبور نور خورشید
- مرگ ماهیها