گیلاس قهوه چیست
اکتبر 15, 2019خون آبی چیست
اکتبر 20, 2019دریاچه صورتی ایران
در مسیر جاده ساحلی چابهار به گواتر در ساحل دریای عمان تالاب بسیار زیبا و اعجاب انگیزی وجود دارد که تالاب لیپار نام دارد. در این تالاب، آب دریای عمان بصورت تابث قرار گرفته و منطقه مناسب برای زندگی گیاهان و جانوران ایجاد کرده است. از زیباترین نکته های این تالاب پدیده جزر و مد قرمز آن می باشد به همین دلیل به این تالاپ دریاچه صورتی نیز می گویند.
رنگ قرمز این دریاچه نیز به علت وجود پلانکتون های گیاهی فراوان در این منطقه است و همچنین غنی بودن آب این منطقه از مواد آلی و معدنی که از طریق آبهایی است که به این تالاب سرریز می شوند.
این غنی بودن آب تالاب لیپار موجب افزایش پیدا کردن تولید بیولوژیکی در برخی از فصول سال می شود. طوری که این عامل به همراه امواج دریایی که در اثر طوفان های مونسون که مربوط به دریای عمان می باشد سبب گردیده است که تعداد پلانکتون ها گیاهی در ماه های بعد از فصل مونسون یعنی از اواسط خرداد تا اواسط شهریور افزایش پیدا کند و تعداد پلانکتون ها در آذر ماه به حداکثر خود می رسد و در نتیجه پدیده کشند سرخ اتفاق می افتد کشند سرخ به تغییر رنگ آب به دلیل حاصل از شکوفایی و تجمع میکروارگانیسم گفته می شود.
از زیباترین نکات این تالاب اینست که در کنار منطقه ای است که به آن دشتار می گویند، دشتار به زبان بلوچی به معنای نامزد می باشد و اهالی منطقه به آن عروس هم می گویند و دلیلی این نامگذاری آن زیبایی منطقه و درختان سرسبزش می باشد.
گفتیم که وجود زیاد پلانکتون ها در اکوسیستم تالاب لیپار که همراه با پدیده جریات آب این دریاچه و جزر مد آن سبب این شده که آب این تالاب صورتی به نظر بیاید.
از آنجاییکه فیتوپلانکتون ها با رنگدانه های مختلفی از جمله سبز، آبی، زرد، قهوه ای، قرمز وجود دارند بنابراین ممکن است پدیده کشند به رنگ ها متنوعی دیده شود که رنگ قرمز یا سرخ در آن متداول تر و غالب تر می باشند بنابراین رنگ دریاچه بیشتر صورتی به نظر می آید.
هشدار!
با توجه به باتلاقی بودن نواحی اطراف تالاب لیپار از نزدیک شدن خودرو به تالاپ اکیداً خودداری کنید و وقتی می خواهید از تالاپ لیپار دیدن کنید بهتر است ماشین خود را در جاده ساحلی چابهار به گواتر پارک نمایید و بعد بصورت پیاده نزدیک تالاب شود برای افرادی نیز که وزن بالای 100 کیلوگرم دارند نیز احتمال فرورفتگی وجود دارد.
انواع موجوداتی که تالاب لیپار زندگی می کنند
تاكنون ۹۳ گونه پلانكتون گیاهی، ۳۱ گروه پلانكتون جانوری، ۶۴ گونه از انواع نرمتنان، ۸۵ گونه انواع ماهی، ۲۴ گونه از سخت پوستان، ۱۴ گونه مایوبنتوز و ۴۶ گونه مختلف از جلبکها در این تالاب شناسایی شده است.
در تالاپ لیپار درختچه های گز و چش و گونه های جانوری چنگر، فلامینگو، کشیم، تیهو، جیرفتی، حواصیل های سفید، خاکستری، باقرقره، عقاب دشتی، خوتکا، دلیجه و طاووسک موجود می باشند.
نحوه احداث تالاب لیپار
احداث این تالاب به سال 1362 برمی گردد در آن زمان آقای دادکریم شیخزاده که از بومیان آن محل (روستای دمبدف) است با کمک اهالی و بودجه های شخصی و همچنین حمایت وزارت نیرو موفق به احداث این تالاب شده است.
در اوایل به دلیل بارندگی های خوبی که در این منطقه رخ داده است این تالاب توانسته بود منطقه را سبز نگه دارد و پرندگان بومی و غیر بومی به این تالاب کشیده می شدند. اما این تالاب در این چند سال اخیر که در آن بارندگی کافی وجود نداشته است هر ساله به شکل خاصی در می آید، ولی هنوز همان اصالت اولیه خود را که جمع آوری آب های سطحی که در زمان بارندگی جاری می شود را دارد. از طرفی به دلیل اینکه در نزدیکی این تالاب ساخت و ساز شده است در حیات و زیبایی این تالاب تاثیر منفی گذاشته است به همین دلیل مسئولین برای حل این مساله، آب تالاب را به وسیله 2 عدد لوله 50 اینچی که کار گذاشته اند باز کرده اند تا آب آن به دریا سرریز شود و البته این کار باعث از بین رفتن اکوسیستم تالاب و فرار پرندگان مهاجر می شود.
امیدواریم با اخذ تصمیماتی بهتر شاهد ادامه حیات چنین تالاب زیبایی در کشورمان باشیم.