آسم خفیف و درمان آن
ژوئن 8, 2019آنتی بیوتیک های میکروب معده
ژوئن 9, 2019تشخیص میکروب معده
یکی از عوامل دیگری که ممکن است موجب سوزش معده شود وجود هلیکوباکترپیلوی است. این میکروب در معده زندگی می کند و در بعضی موارد موجب بروز زخم معده نیز می شود از این رو در این بخش به راهکار هایی برای تشخیص این میکروب می پردازیم. یکی از بهترین راهکار ها برای تشخیص هلیکوباکترپیلوی انجام آزمایش میکروب معده است. این آزمایش به چند صورت انجام می شود که در ادامه برای شما نوشته ایم.
آسان ترین راه تشخیص این میکروب انجام یک آزمایش خونی است که می توان با استفاده از آن پادتن ها یا آنتی بادی ها را شناسایی کرد، این موارد در پاسخ به عفونت ها تشکیل می شوند. البته این آزمایش دارای کمی خطا نیز است و این به این علت است که نمی تواند تفاوتی بین میکروبی که نهفته است و میکروبی که فعال است تفاوت قائل شود. دومین اشکال آن این است که متوجه نمی شود بیماری با استفاده از پادتن از بین رفته است یا خیر.
یکی از دیگر راهکار ها انجام آزمایش اوره است.در این آزمایش به شما نوشیدنی خاصی می دهند تا بنوشید که حاوی اوره است و بعد از آن تنفس شما را در کیسه ای ذخیره می کنند و می فرستند به آزمایشگاه، در آزمایشگاه وجود این میکروب را به این صورت متوجه می شوند که اگر این باکتری وجود داشته باشد اوره را به دی اکسید کربن تبدیل می کند و موجب می شود که سطح دی اکسید کربن در بازدم شما بیشتر از حد نرمال است و در این شرایط اصولا آندوسکوپی انجام می دهند. در این معاینه با استفاده از لوله ای که به آن دوربین متصل است وارد روده می شوند و قسمت های بالایی روده را مشاهده می کنند. برای کاهش درد در این مواقع اصولا مسکن تجویز می کنند.
یکی از دیگر راهکار ها انجام سی تی اسکن است. با استفاده از دستگاه سی تی اسکن و با اشعه ایکس وجود یا عدم وجود این میکروب را متوجه می شوند.
رفلاکس معده چیست
در ورودی معده شما یک دریچه عضله ای وجود دارد که به شکل حلقه است، که در علم پزشکی با نام اسفنکتر مری پایین یا LES شناخته می شود. این دریچه به طور معمول بعد از ورود مواد غذایی بسته می شود ولی اگر این دریچه به طور کامل بسته نشود، اسیدی که توسط معده ترشح می شود می تواند به مری نفوذ کند و این مسئله می تواند سوزش سر دل را در پی داشته باشد. به این علائم رفلاکس معده می گویند، اگر علائم رفلاکس معده را بیشتر از هفته ای دوبار داشته باشید شما به رفلاکس معده دچار هستید. پس با بیانی دیگر می توان گفت علت بروز رفلاکس معده بسته نشدن مری پایین یا LES است. اگر به این درد رسیدگی نکنید ممکن است دچار مشکل هایی بسیار جدی تر مانند زخم معده شوید، از این رو زمانی که همچنین احساسی دارید بهتر است هرچه زودتر به پزشک مراجعه فرمایید.
علت بروز رفلاکس معده
یک علت بروز رفلاکس معده که بسیار هم شایع است به یک اختلال معده برمی گردد، که فتق هیاتال نامیده می شود، این اتفاق زمانی رخ می دهد که قسمت فوقانی شکم و LES حرکت می کند و به بالای دیافراگم می رود، وظیفه عضله ای که شکم را از قفسه سینه ما جدا می کند یا همان دیافراگم به طور معمول این است که اسید معده را در شکم نگه می دارد. اما اگر یک فتق هیاتال داشته باشید، راه برای اسید باز می شود و می تواند به مری نفوذ کند و موجب بروز علائم بیماری رفلاکس شود. البته عوامل دیگری می توانند در بروز این مشکل مواثر باشند که در ادامه به آنها می پردازیم :
- حاملگی
- کشیدن سیگار
- داشتن اضافه وزن
- خوردن تنقلات پیش از خواب
- خوردن وعده های غذایی بیش از حد و دراز کشیدن بعد از خوردن آنها
- نوشیدن بعضی نوشیدنی ها مانند : الکل، نوشابه هایی که گازدارند، قهوه یا چای
- مصرف قرص هایی مانند آسپیرین، آرام بخش، داروهای کنترل کننده فشار خون، ایبوپروفن
- خوردن غذاهای خاص، مانند مرکبات، شکلات، گوجه فرنگی ، غذاهای چرب، نعنا ، سیر، پیاز، غذاهای تند
جراحی برای درمان ریفلاکس معده
برای جراحی رفلاکس معده بهتر است اول داروهایی که برای درمان تجویز می شوند را امتحان کرده باشید و اگر از هیچکدام از آنها جواب نگرفته اید می توانید به جراحی به عنوان یک راه حل برای درمان رفلاکس فکر کنید. اصولا پزشک زمانی که متوجه شود هیچکدام از دارو ها روی شما اثر مثبتی ندارد و هر روز این مسئله دارد بیشتر شما را آزار می دهد، جراحی را به شما پیشنهاد کند. جراحی برای حل این مشکل به دو صورت متفاوت انجام می شود.
یکی از روش ها برای درمان رفلاکس با جراحی به این صورت است که در انتهای مری شما و در لوله ای که دهان را به معده وصل می کند یک حلقه از جنس تیتانیم مغناطیسی قرار می دهند که نام آن LINX است و کار این حلقه این است که به دریچه معده کمک می کند و موجب جلوگیری از رفلاکس می شود. زمانی که شما از این روش استفاده می کنید دیگر نیازی به خوردن قرص ندارید. اما به یاد داشته باشید تا زمانی که این حلقه را در بدن خود دارید نباید MRI انجام دهید، اگر به فلزات حساسیت دارید هرگز این جراحی را انجام ندهید.
یکی از دیگر روش ها برای جراحی fundoplicationنام دارد و می تواند از رفلاکس اسید بیشتر جلوگیری کند و این کار به این روش انجام می دهد که یک دریچه مصنوعی در بالای معده ایجاد می کند. پزشکان و جراحان این کار را به این صورت انجام می دهند که یک برش باز در شکم یا قفسه سینه ایجاد می کنند. البته باز هم تکرار می کنم این روش ها تنها زمانی که داروها پاسخگو نباشند انجام می شود.