خواص امگا 3 برای پوست
اکتبر 5, 2019محلول پاک کننده جوهر
اکتبر 7, 2019نحوه مصرف قرص آهن
قرص آهن برای تقویت سیستم ایمنی بدن و بهبود عملکرد بدن بسیار سودمند می باشد و از طرفی برای اغلب زنان که دارای مشکل کم خونی هستند توصیه می گردد، اما نحوه مصرف قرص آهن و زمان بندی آن بسیار حائز اهمیت است زیرا قرص آهن می تواند به دلیل مصرف اشتباه و خودسرانه در عملکرد کبد و معده اختلال ایجاد کند.
البته باید گفت که قرص آهن برای همه افراد مناسب نمی باشد، درست است که عنوان شد اکثر خانم ها با مشکل کم خونی مواجه هستند و در زمان عادت ماهیانه مقدار زیادی از خون خود را از دست می دهند اما مساله کم خونی با آزمایش مشخص می شود اگر هموگلوبین خون از 12 کمتر باشد بر اساس کمبود در هریک از فاکتورهای اندازه گیری شده قرص آهن و اسید فولیک تجویز می گردد.
در صورت فقر آهن در بدن ممکن است در انجام فعالیت های روزانه دچار خستگی و یا ناتوانی شوید، آهن در قدرت عضله ها، سطح انرژی و کارکرد خوب ذهن اهمیت زیادی دارد.
همچنین باید در نظر گرفت که قرص آهن را چه زمانی مصرف کرد تا بیشترین میزان جذب را داشته باشد و با قرص های دیگر تداخل نداشته باشد.
مثلا باید در نظر گرفت که مصرف قرص آهن با قرص کلسیم به هیچ وجه توصیه نمی شود. و یا مصرف همزمان قرص زینک و آهن نیز توصیه نمی شود زیرا باعث می شود که میزان جذب و اثربخشی هر دو دارو پایین آید و همچنین ممکن است معده برای هضم آن دچار مشکل شود.
پس بهتر است با نحوه مصرف قرص آهن بیشتر آشنا شویم تا از خواص این قرص بهره مند شویم. در واقع بهتر است در مصرف این قرص نکات زیر را رعایت کنیم:
آزمایش خون بدهیم و میزان هموگلوبین خون را اندازه گیری کنیم در صورت کم خونی طبق تجویز پزشک اقدام به مصرف قرص آهن کنیم.
زمانی که معده خالی مقدار آهن بیشتری جذب بدن می شود. آهن یک یون فلزی می باشد که اگر با اسید معده ترکیب شود برای جذب به زمان بیشتری احتیاج دارد.
اگر فردی با خوردن قرص آهن حالت تهوع پیدا می کند بهتر است که قرص آهن بعد از غذا و یا قبل از خوابیدن مصرف کند. البته مصرف ویتامین C هم حالت تهوع مصرف قرص آهن را کاهش می دهد و هم میزان جذب قرص آهن را افزایش می دهد.
در صورت مصرف ناشتای این قرص به دلیل خالی بودن معده بیشترین میزان جذب این قرص را خواهد داشت اما مشکل اینجاست که ممکن است در بعضی افراد مصرف ناشتای قرص آهن ممکن است موجب بی قراری و نفخ معده در طول روز گردد بنابراین می توان گفت بهترین زمان مصرف قرص آهن ساعات انتهای شب و قبل از خواب می باشد.
مصرف لیمو به دلیل حالت اسیدی بودن و حاوی ویتامین C بودن و مصرف فلفل دلمه ای میزان جذب قرص آهن را بالا می برد. و همچنین بهترین حالت اینست که قرص آهن با یک لیوان آب مصرف شود و مثلاً با یک لیوان شیر مصرف نگردد.
از نکات دیگری که در مصرف قرص آهن باید رعایت شود دوره است که قرص آهن مصرف می شود معمولاً طولانی ترین دوره ای که برای مصرف مداوم قرص آهن در نظر گرفته می شود، دوره 6 ماهه می باشد.
قرص آهن در بارداری
کم خونی یک مشکل عمومی در زنان باردار است که اگر مهار نشود می تواند به زایمان پیش از موعد و تولید نوزادانی با وزن کم منجر شود بنابراین برای مقابله با آن، مکمل آهن برای زنان باردار توسط پزشک تجویز می گردد اما در بسیاری از زنان علاوه بر مصرف قرص های آهن به صورت جداگانه، از مولتی ویتامین هایی که در ترکیب آنها آهن نیز وجود دارد استفاده می شود که می تواند خطرناک باشد.
مواد مغذی حاوی آهن
گوشت ها و جگرها از منابع خوب آهن می باشند و همچنین کاهو، سبوس گندم و سبوس برنج، اسفناج، لوبیای سفید، تن ماهی، عدس، شکلات تلخ، نخود، آب گوجه فرنگی ، بادام هندی و کشمش جزء مواد مغذی هستند که حاوی آهن می باشند.
قرص آهن با چه داروهایی مصرف نشود؟
قرص آهن در بعضی از مواقع ممکن است با داروهای دیگر تداخل ایجاد کند، برخی از این داروها عبارتند از تتراسایکلین، پنی سیلین و سایپروفلوکساسین و داروهای مورد استفاده برای بیماری پارکینسون و تشنج.، به همین دلیل، بهتر است در مورد مصرف همزمان آهن با این داروها، با پزشک مشورت شود.
در انتها می توان گفت که هنگامی که قرص آهن را مصرف می کنید قبل از آن و یا همزمان با آن مصرف غذاهایی با فیبر بالا را نداشته باشید، فیبر بالا که در سبزیجات خام و محصولات سبوس دار می باشد نباید همزمان با مکمل آهن مصرف شود. و همچنین محصولات حاوی کلسیم مانند مواد لبنی، آنتی اکسیدان ها و همانطور که اشاره گردید مکمل های کلسیم اثر قرص آهن را کاهش می دهند و یا حتی مهار می کنند.
قهوه، چای و کاکائو نیز چون به طور طبیعی حاوی پلی فنول ها هستند که از جمله مواد مغذی گیاهی مفید با اثرات آنتی اکسیدانی هستند، و میزان جذب قرص آهن را کاهش می دهد.