هیسترکتومی واژینال چیست
نوامبر 9, 2019رابطه چگالی هوا با دما
نوامبر 11, 2019هلیکوباکتر پیلوری
هلیکوباکتر پیلوری یا Helicobacter pylori نوعی از باکتری هلیکوباکتر می باشد و شایع ترین موجود ذره بینی می باشد که منجر به عفونت درون بدن انسان ها در ابعاد وسیع شده است. حتی می توان گفت که بیش از نیمی از مردم دنیا آلوده به این باکتری می باشند.
هلیکوباکتر پیلوری اصولاً باکتری مارپیچی است که می تواند به شکل کروی نیز تغییر شکل پیدا کند که هر دو شکل هم قابل زیست و هم بیماری زا می باشند.
زیستگاه اصلی هلیکوباکتر پیلوری در بدن انسان، در معده و دوازدهه (نخستین و کوتاه ترین بخش روده باریک که معده را به تهی روده پیوند می دهد) می باشد.
هلیکوباکتر پیلوری دارای طول 3 و قطر نیم میکرومتر است، کم هوازی بوده و به وسیله آنزیم هیدروژناز با تجزیه مولکول هیدروژن تولید می گردد. این باکتری همچنین تعدادی آنزیم تولید می کند که مهمترین آنها را می توان سه آنزیم اکسداز، کاتالاز و اوره آز نام برد که هر کدام مصرف خاصی برای باکتری دارد.
در واقع این باکتری با تولید فراوان آنزیم اوره آز قابل تشخیص می باشد، و با خواندن جواب آزمایش میکروب معده می توانید متوجه وجود آن شوید.
بیماری زایی هلیکوباکتر پیلوری
هلیکوباکتر پیلوری قادر به ایجاد عفونت هایی ازقبیل پپتیک اولسر، گاستریت مزمن ، التهاب دوازدهه و دیس پپسی غیر اولسری است، این باکتری بصورت عمده موجب بیماری های زیر می شود:
- زخم معده
- ناراحتی های معده
- ناراحتی های ابتدای روده
البته آمار افراد مبتلا به این میکروب در اروپا و آمریکای شمالی بیشتر می باشد.
می توان گفت که علت اکثر زخم معده ها، باکتری هلیکوباکتر می باشد و موجب بروز بیشتر سرطان های گوارشی می شود و مهمترین علت ایجاد سرطان معده و لنفوم MALT می باشد، اما این میکروب در همه ایجاد سرطان نمی کند و حدود 15% از کسانی که عفونت طولانی مدت دارند ممکن است یک و یا چند عارضه در آنها ایجاد شود.
طبق آمار میزان آلودگی افراد به این باکتری در کشورهای در حال توسعه زیاد می باشد و در مناطق در حال توسعه حتی ممکن است تا 80% جمعیت تا سن 20 سالگی به این عفونت آلوده باشند. البته سن که بالاتر برود احتمال گرفتار شدن فرد نیز بیشتر می شود.
عوامل ایجاد هلیکوباکتر پیلوری در بدن انسان
از عوامل بوجود آورنده این بیماری را می توان به تراکم جمعیت، زندگی در شرایط غیر بهداشتی، غذا یا آب آلوده و تماس با محتویات معده افراد آلوده نام برد.
انتقال این بیماری از راه فرد به فرد از طریق راه های دهانی-دهانی و یا دهانی-مدفوعی صورت می گیرد.
علائم آلودگی هلیکوباکتر پیلوری
باید بگوییم خیلی از افراد مبتلا به هلیکوباکتر پیلوری خیلی زمان ها علائم ندارند اما ممکن است در اثر عفونت گاهی علائم زیر نیز در آنها پیدا شود در صورت بروز علائم حتماً به پزشک مراجعه کرده تا معلوم شود که میزان هلیکوباکتر پیلوری از میزان نرمال هلیکوباکتر پیلوری در آزمایش مدفوع تجاوز نکرده باشد.
- حالت تهوع
- استفراغ
- نفخ
- آروغ زدن
- احساس ناراحتی در شکم
- خستگی
- تهوع و استفراغ که میتواند خون هم همراه استفراغ باشد
- اسهال
- مدفوع تیره یا قیری رنگ
- درد شکم
- سوزش سردل
- کاهش یا از دست دادن اشتها
- کم خونی
- بوی بد دهان
- زخمهای گوارشی
میزان نرمال هلیکوباکتر پیلوری در آزمایش مدفوع
وجود یک آزمون معتبر برای تشخیص باکتری هلیکوباکتر پیلوری بسیاری ضروری می باشد. با توجه به علل گوناگون آزمون های موجود از جمله هلیکوباکتر پیلوری نمی تواند جواب قطعی را برای عفونت توسط این باکتری را به ما بدهد و رضایت بخش نمی باشد.
برای تعیین میزان نرمال هلیکوباکتر پیلوری در آزمایش مدفوع ، آزمون اختصاصی و حساس PCR-ELISA به عنوان آزمون ترجیحی برای تشخیص هلیکوباکتر پیلوری از نمونه های مدفوع و بیوپسی استفاده می شود.
بویژه روش PCR-ELISA دارای حساسیت و ویژگی بالایی می باشد و می تواند به عنوان مهمترین آزمایش در شناسایی این باکتری بکار رود.