طرز تهیه سالاد سبزیجات
جولای 30, 2019انواع سرطان خون و درمان آن
جولای 30, 2019هورمون رشد سوماتروپین
سوماتروپین فرم نو ترکیب سوماتوتروپین است که استفادههای درمانی و تجویزی دارد. اما هورمون رشد سوماتروپین چیست که آنرا به اختصار سوما هم می گویند.
سوماتروپین برای اختلالات رشدی کودکان (ناشی از کمبود هورمون رشد) یا کمبود این هورمون رشد در بزرگسالان استفاده میشود. این هورمون همچنین در میان ورزشکاران نیز استفاده میشود که حرف و حدیث در این باب بسیار است.
سوماتروپین قابلیت بهبود ریکاوری را دارد. ریکاوری سریع تر به ورزشکار کمک می کند تا بیشتر و سخت تر تمرین کند. یک تاثیر مهم دیگر هورمون رشد طبیعی، اثر آن در متابولیسم ( سوخت و ساز ) بدن است. این تاثیر برای بدنسازان بسیار حائز اهمیت است. سوماتروپین کمک می کند تا در دوره استراحت ( خارج از فصل ) چربی کمتری به دست آورید و حتی مهم تر از آن ، باعث افزایش سرعت چربی سوزی و هم زمان حفظ توده های عضلانی می گردد.
موارد استفاده دیگر سوماتروپین شامل افرادی نیز می شود که به دلیل ابتلا به سندرم نونان ، سندرم تونر و سندرم پریدر-ویلی از بدو تولد قد آن ها رشد نکرده است. سوماتروپین در بزرگسالان برای درمان سندرم روده کوچک و یا جلوگیری از کاهش وزن ناگهانی ناشی از بیماری ایدز نیز استفاده می شود.
افزایش سن و ورود به کهن سالی و بزرگسالی زنگ خطری برای کاهش هورمون رشد در بدن و بروز بیماری های مختلفی همچون سکته قلبی و گرفتگی عروق است. مطالعات متعدد نشان داده است که کاهش تولید هورمون رشد رابطه مستقیم با افزایش احتمال بروز سکته قلبی دارد. بیمارانی که هورمون رشد کافی ندارند ، غلظت تری گلیسیرید و گرفتگی عروق بیشتری داشته اند. لذا مصرف هورمون رشد به صورت دارویی می تواند به میزان قابل توجهی برای جلوگیری از بیماری های قلبی و عروقی نیز مورد استفاده قرار بگیرد
استفاده از هورمون رشد برای افزایش قد، به صورت تزریقی با فواصل خاص است، مثلاً هر شب با مقدار مشخصی که پزشک تجویز میکند، به بیمار تزریق میشود. آمپولها به صورت زیر جلدی تزریق میشود.
هورمون رشد سوماتروپین
اثرات کلی هورمون رشد در بدن انسان عبارتند از :
- ریکاوری سریع تر
- کاهش چربی بدن
- بهبود سطح کلسترول
- افزایش میزان متابولیسم ( سوخت و ساز )
- افزایش استقامت و عملکرد
- پوست سالم تر
- افزایش استحکام استخوان ها
- افزایش سطح انرژی
- خواب عمیق تر
- افزایش رشد بافت های بدون چربی
- بهبود سیستم ایمنی بدن
اگر به سوماتروپین حساسیت دارید و یا شامل یکی از موارد ذکر شده در لیست زیر هستید ، نباید از این ماده استفاده کنید :
- بیماری های جدی ناشی از نارسایی ریه
- سرطان فعال
- مشکلات چشم ناشی از دیابت ( مشکلات شبکیه )
- در حال درمان بیماری سندرم پریدر-ویلی هستید
- اضافه وزن
- مشکلات تنفسی ، آپنه در خواب ( ایست موقتی تنفس )
- اختلالات غده هیپوفیز
- انحنای غیر طبیعی ستون فقرات ( اسکولیوز )
- تیروئید کم کار
- آسیب سر و یا تومور مغزی
- سرطان مغز در دوران کودکی و پرتو درمانی
نحوه مصرف سوماتروپین
دوز مصرفی و زمان مصرف سوماتروپین به شرایط درمان شما بستگی دارد. و هرگز نیابد بصورت خودسرانه، بدون آگاهی و مشورت با پزشک مصرف گردد.
تمامی دستورالعمل ذکر شده بر روی برچسب و برگه راهنمای محصول را کاملا با دقت مطالعه نمایید. باید دقیقا طبق دستورالعمل از سوماتروپین استفاده نمایید. سوماتروپین به داخل عضله و یا زیر پوست تزریق می شود و هر دو حالت تاثیرات یکسانی دارند.
تمامی دستورالعمل های استفاده از این دارو را با دقت مطالعه نمایید و اگر متوجه همه قسمت ها نشدید ، هرگز از آن استفاده نکنید. در صورت داشتن هر گونه سوال حتما با پزشک خود مشورت نمایید. دارو را هرگز تکان ندهید.
اگر رنگ آن تغییر کرده و تیره شده و ذراتی را داخل آن مشاهده کردید ، هرگز از آن استفاده نکنید.در نحوه تزریق هورمون رشد سوماتروپین تنها باید از سرنگ ، کارتریج و یا قلم تزریق استفاده نمایید. از هر گونه رژیم غذایی که دکتر و یا مشاوره تغذیه برای کمک به کنترل درمان بیماری برای شما تهیه کرده است ، پیروی کنید. نحوه نگهداری آن بستگی به نام تجاری و غلظت آن دارد.
پس از تهیه سوماتروپین هر چه سریع تر از آن استفاده نمایید ، اما اگر تزریق در یک دوز را فراموش کردید و زمان تزریق دوز بعدی فرا رسید ، هرگز دو دوز را در یک زمان ( هم زمان ) استفاده نکنید.
مصرف بیش از حد سوماتروپین منجر به ایجاد رعشه و لرزش ، عرق سرد ، افزایش اشتها ، سردرد ، خواب آلودگی ، ضعف، سرگیجه، افزایش ضربان قلب و حالت تهوع می شود. مصرف بیش از حد آن برای طولانی مدت منجر به رشد مفرط می گردد. اگر که محلول سوماتروپین چندین بار به صورت زیر پوستی در یک موضع مشخص تزریق شود ، چربی سوزی در آن ناحیه ممکن خواهد بود. پس بنابراین برای جلوگیری از چربی سوزی موضعی باید تزریق هر دفعه در نقاط مختلف بدن صورت گیرد.
تحقیقات مختلفی درباره میزان مصرف سوماتروپین در زمینه های مختلف صورت گرفته است. نتایج برخی از این تحقیقات در لیست زیر ارائه شده است :
- برای اهداف پزشکی دوز مصرفی سوماتروپین از 1 الی 3 واحد ( بین المللی ) در روز برای آقایان و 1 الی 2 واحد ( بین المللی ) در روز برای خانم ها متفاوت خواهد بود. گاهی اوقات دوز تجویز شده ، اندکی از این مقادیر بالاتر و یا کمتر است که امری غیر معمول می باشد.
- به منظور بهبود عملکرد دوز مصرفی سوماتروپین از 2 الی 5 واحد ( بین المللی ) در روز برای آقایان و 1 الی 3 واحد ( بین المللی ) در روز برای خانم ها متفاوت خواهد بود. برخی ورزشکاران همچون فوتبالیست ها ، بازیکنان هاکی ، بازیکنان بسکتبال و بدنسازان در دوره استراحت ( خارج از فصل ) از این مقدار پیشنهاد شده برای کاهش وزن و ریکاوری سریع تر استفاده می کنند.
- دوز مصرفی بدنسازان حرفه ای از 7 الی 20 واحد ( بین المللی ) در روز برای آقایان و 5 الی 12 واحد ( بین المللی ) در روز برای خانم ها ، بسته به فصل و سایر عوامل دیگر متفاوت خواهد بود. دوز مصرفی بیشتر از 9 واحد ( بین المللی ) در روز به میزان قابل توجهی احتمال عوارض جانبی را افزایش می دهد. بدنسازان حرفه ای معمولا HGH را با استروئید آنابولیک و انسولین ترکیب می کنند تا به نتایج مطلوبی دست یابند.
آیا ممکن است در شرایط خاصی ترشح هورمون رشد بیشتر شود؟
هورمون رشد در زمان خواب و در زمانی که ورزش میکنیم ترشح بیشتری دارد و یکی از دلایلی که ما به کودکان توصیه میکنیم ورزش کنند، همین است. با ورزش، حالت استرس پیش میآید و باعث میشود ترشح هورمون افزایش یابد و رشد بچهها را به دنبال داشته باشد.
در زمان بلوغ، هم تحت اثر هورمونهای جنسی ما بیشترین ترشح هورمون رشد را داریم.
ترشح زیاد از حد هورمون رشد، آیا بیماری خاصی را پدید میآورد؟
بله، هر گونه اختلالی در ترشح منظم آن، مشکل زاست.
اگر هورمون رشد در دوره قبل از بلوغ، بیش از حد ترشح شود، سبب بلند قدی بیش از حد میشود، چون صفحات رشد در استخوانها در این دوران باز هستند. این بیماری “ژیگانتیسم” نام دارد و خیلی شایع نیست.
اگر ترشح هورمون بعد از بلوغ زیاد شود، چون صفحات رشد بسته شدد فقط بافت نرم بدنمان بزرگ میشود. این بیماری “آکرومگالی” نام دارد که زیاد شیوع ندارد.
علایم داخلی هم دارد؟
بله، ممکن است بیمار علاوه بر علایم بیرونی، به فشار خون بالا یا دیابت مبتلا شود و یا از تعریق زیاد شکایت کند. اما معمولاً این بیماران شکایت خاصی ندارند و به صورت اتفاقی به وسیله خانواده یا پزشک تشخیص داده میشوند.