حضور ۴۵ هزار دانشجو در مراسم اعتکاف امسال
آوریل 20, 2016آیا اشعه های تلفن های همراه سبب بروز سرطان می شوند؟
می 30, 2016عوامل متعددی می توانند رنگ دندان های شما را تحت تاثیر قرار دهند و آن ها را به رنگ زرد دربیاورند.
علت تغییر رنگ دندان ها را می توان به دو عامل : پوسیدگی خارجی و پوسیدگی داخلی نسبت داد.
همچنین زرد شدن دندان ها می تواند علل دیگری از جمله مسائل مربوط به سلامت بدن دشته باشد.
پوسیدگی و تغییر رنگ خارجی
شما می توانید پوسیدگی و تغییر رنگ خارجی دندان ها را بر روی لایه ی مینای دندان خود که لایه ای سخت است و خارجی ترین لایه ی دندان محسوب می شود مشاهده کنید.
بنابر گفته کلینیک مایو، این لایه که حتی از استخوان مقاوم تر است، به راحتی پوسیده می شود.
دکتر جاستین فیلیپ که در مرکز دندانپزشکی جی0فیلیپ در چندلر واقع در آریزونا مشغول به کار است اظهار داشت:
علت اصلی زرد شدن دندان ها مربوط به شیوه ی زندگی کردن افراد است. سیگار کشیدن، نوشیدن قهوه و چای و مصرف دخانیات از اصلی ترین عوامل زرد شدن دندان ها است.
همچنین سایر خوراکی ها و نوشیدنی های تیره رنگ، اعم از شراب قرمز، نوشابه ها، سس های تیره رنگ و میوه هایی مانند انگور، تمشک و انار می توانند سبب پوسیدگی دندان ها شوند.
این مواد دارای رنگیزه های فراوانی هستند که توانایی بسیاری برای آسیب رساندن به مینای دندان دارند.
غذاها و نوشیدنی های اسیدی اثر بسیار مخرب تری دارند چراکه با فرسودن مینای دندان سبب پوسیدگی هرچه بیشتر دندان ها بوسیله ی رنگیزه ها می شوند.
تانین موجود در شراب و چای که ماده ای تلخ است، سبب حمله هرچه بیشتر رنگیزه ها به مینای دندان می شود.
پوسیدگی های داخلی
این نوع پوسیدگی زمانی رخ می دهد که عوامل پوسیدگی از لایه ی مینا عبور کرده و به عاج دندان برسند.
داروهای بسیاری وجود دارند که اینگونه پوسیدگی را ایجاد می کنند.
اگر کودکان در سنینی که دندان های آنان در حال رشد است (پیش از هشت سالگی) از آنتی بیوتیک هایی مانند تتراسایکلین و داکسی سایکلین استفاده کنند ممکن است رنگ دندان های آن ها به رنگ زرد تا قهوه ای تغییر پیدا کند.
در دوران بزرگسالی نیز مصرف دارو هایی مانند کلروهگزیدین که برای درمان التهاب لثه به کار می رود می تواند سبب تغییر رنگ دندان ها شود.
همچنین مصرف مینوسیکلین که برای درمان آکنه استفاده می شود و از مشتقات تتراسایکلین است می تواند سبب پوسیدگی دندان ها شود.
همچنین شیمی درمانی هایی که در ناحیه گردن و سر اعمال می شوند و داروهایی که در این نوع درمان به کار می روند می توانند سبب پوسیدگی دندان شوند.
داروهای دیگری مانند آنتی هیستامین ها، آلبوترول و داروهای فشار خون گاهی سبب زرد شدن رنگ دندان ها می شوند.
بنابر گفته ی دکتر فیلیپ، فلوراید بیش از حد برای دندان های شما خوب نیست. مصرف بیش از اندازه ی فلوراید سبب ایجاد بیماری فلوروسیس می شود که رنگ دندان ها را تغییر می دهند و آن ها را زرد می کند. این مشکل بیشتر در مناطقی دیده می شود که افراد ازآب های حاوی فلوراید زیاد استفاده می کنند مانند مردمی که از آب چشمه ها استفاده می کنند.
دکتر برونو شارپ، که در دندانپزشکی شارپ میامی واقع در فلوریدا مشغول است اظهار داشت:
گاهی برخی درمان ها دندانی نیز سبب زرد شدن دندان ها می شوند. آمالگام دندانی یکی از این موارد است.
عوامل دیگر
علاوه بر پوسیدگی، ژنتیک، سن و مسائل مربوط به سلامتی عوامل دیگری نیز سبب تغییر رنگ دندان ها می شوند.
دکتر ادیتا اوتریکا، سرپرست بخش دندانپزشکی مرکز داینمیک دنتال اظهار داشت:
دلایل بسیاری برای زرد شدن دندان های افراد وجود دارد. یکی از دلایل اصلی ژنتیک است. آملیو جنسیس و دنتیند جنسیس دو مورد از مشکلات ژنتیکی هستند که سبب می شوند دندان ها به خوبی رشد نکنند و سبب تغییر رنگ دندان ها می شوند.به همین جهت است که دندان های برخی از افراد سریعتر زرد می شود.
گاهی برخی از افراد نیز به صورت مادرزادی دارای دندان های زرد تری نسبت به دیگران هستند. همانطور که افراد با رنگ چشم خاصی به دنیا می آیند برخی نیز با دندان هایی به رنگ زرد متولد می شوند. این موضوع به علت آن است که لایه ی مینای دندان آن ها نیمه شفاف است و رنگ اصلی دندان که زرد می باشد از زیر مینای دندان آن ها قابل تشخیص است و ظاهری زرد به دندان های آنان می بخشد.
هرچه سن بالاتر برود مینای دندان نازک تر می شود. بنابر گفته ی کلینیک مایو بهترین راه برای حفاظت از دندان ها در برابر نازک شدن مینای دندان استفاده از فلوراید است. همچنین دو بار مسواک زدن در روز با خمیر دندان های حاوی فلوراید و نوشیدن آب های حاوی فلوراید و همچنین مراجعه به دکتر در صورت احساس خشکی دهان در جلوگیری از این مشکل موثر است.
همچنین مسئل مربوط به سلامتی می توانند سبب زرد شدن دندان ها شوند. در میان کودکان تب شدید می تواند سبب زرد شدن دندان ها شود. همچنین یرقان و بیماری گلبول های خون داسی شکل سبب زرد شدن دندان ها می شوند.
پیشگیری و درمان
بهترین راه برای جلوگیری از زرد شدن دندان ها توجه به تغذیه است. همچنین شما باید بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید و برای معاینه به صورت مداوم به دندانپزشک مراجعه کنید.
اوتریکا اظهار داشت:
بهترین شیوه آن است که دندان های خود را با شیوه های حرفه ای تمیز کنید. این موضوع سبب می شود تا جرم های دندان های شما از بین بروند. همچنین نوشیدن مایعات با نی سبب می شوند که مایعات کمتر با دندان های شما برخورد داشته باشند. اگر از رنگ دندان های خود ناراضی هستید می توانید به دندانپزشک مراجعه کنید راه های بسیاری وجود دارد که دندان های شما زیبا و درخشان خواهد شد.