گشایش دانشگاه استاد فرشچیان در دهه فجر
دسامبر 27, 2016کامپیوترهایی که ذهن شما را می خوانند
ژانویه 12, 2017با توجه به گفته های اخیر محققان، باز نگه داشتن چشم ها به هنگام بروز عطسه گرچه سخت است اما غیر ممکن نیست.
دکتر دیوید هاستن، یکی از اعضای هیئت رئیسه ی کالج پزشکی A&M تگزاس و متخصص بیماری های مربوط به آلرژی بیمارستان هاستن در این رابطه اظهار داشت:
باز نگه داشتن چشم ها به هنگام بروز عطسه ممکن ولی مشکل است. گرچه باز نگه داشتن چشم ها به هنگام عطسه امکان پذیر است اما این عمل از جانب محققان توصیه نمی شود. به نظر می رسد که علت بسته شدن چشم ها به هنگام عطسه حفاظت از بدن باشد.
بنابر گفته ی محققان، به هنگام عطسه هوا با سرعتی معادل 10 مایل بر ساعت (4.47 متر بر ثانیه) از ریه ها خارج می شود و این امر سبب از خروج ذرات آلوده و بیگانه از داخل ریه ها می شود. (طبق برخی از تحقیق ها این سرعت 100 مایل بر ساعت گزارش شده است، اما طبق نتایجی که در سال 2013 در مجله Plos One منتشر شد این سرعت 4.5 متر بر ثانیه و یا 10 مایل بر ساعت گزارش شد.)
با وجود این توضیحات باید گفت که عطسه تنها به خروج هوا و عوامل بیگانه از بدن ختم نمی شود. به هنگام بروز عطسه، مرکز کنترل عطسه در مغز فرمان انقباض عضلات را از نای تا اسفنکتر صادر می کند. این فرمان سبب می شود تا عضلات کنترل کننده ی پلک ها منقبض شوند و چشم ها به حالت بسته درآیند. حتی این انقباضات به هنگام بروز عطسه در برخی افراد سبب ترشح مقداری اشک از چشم ها نیز می شود.
دکتر هادسن در این رابطه اظهار داشت:
یکی از علل بسته شدن چشم ها به هنگام بروز عطسه، جلوگیری از ورود ذرات خارج شده به هنگام عطسه به داخل چشم ها است. هنگامی که چشم ها به صورت ناخودآگاه بسته می شوند از ورود بسیاری از ذرات تحریک کننده و آزار دهنده به چشم جلوگیری می شود.
افراد در صورت تمایل می توانند با چشمان باز عطسه کنند بدون اینکه بنابر داستانی قدیمی نگران از جا در آمدن چشمان خود از کاسه ی چشم باشند. طبق گزارش New York Times در سال 1882، زنی ادعا داشت که پس از عطسه ی شدیدی چشمان او از حدقه در آمده است.
هاستن در ادامه اظهار داشت:
مطالب و مدارک علمی چندانی در رابطه با ادعای مذکور در دست نیست. فشار حاصل از عطسه به قدری نیست که بتواند سبب خروج چشم از کاسه ی آن شود حتی اگر چشمان شما به هنگام عطسه باز باشد.
عطسه های بسیار شدید تاثیرهایی بر عضلات و رگ ها دارند. هنگام بروز عطسه های خشن، ممکن است برخی مویرگ ها پاره شوند. آثار پارگی این مویرگ ها را می توان گاهی بر روی کره ی چشم افراد و صورت آن ها مشاهده کرد.
هاستن در پایان اظهار داشت:
مشابه چنین فشاری به هنگام زایمان نیز رخ می دهد. هنگامی که در زمان زایمان فشار زیادی به مادر وارد شود، سیاهرگ ها دچار پارگی می شوند و این عمل سبب سرخی و کبودی صورت مادر می شود. اما با وجود این فشار زیاد نمی توان گفت که چشم ها می توانتد از کاسه ی خود خارج شوند.