به طور کلي از دو فشارسنج (گيج) براي خواندن فشار خلأ استفاده ميشود، گيج فشار نسبي و گيج فشار مطلق. مقايسه اين دو نوع گيج را ميتوان در جدول زير مشاهده نمود:
مقدار خوانده شده فشار توسط گيج فشار نسبي به مقدار فشار اتمسفر (فشار هوا در محل اندازه گيري) بستگي دارد.
کافي است فشار اتمسفر کمي تغيير کند تا فشار در حال اندازهگيري توسط گيج فشار نسبي نيز دستخوش تغيير قرار گيرد. مقدار خوانده شده فشار توسط گيج فشار مطلق مستقل از فشار اتمسفر (فشار هوا در محل اندازهگيري) ميباشد.
تغيير ميزان فشار اتمسفر اثري بر روي فشار خوانده شده توسط اين گيج ندارد.
براي انجام کارهايي که تنها اندازهگيري مقدار تقريبي فشار کافي است، ميتوان از اين گيج استفاده کرد.
براي انجام کارهاي دقيقتر بايد از اين گيج استفاده کرد.
اين گيج فشار اتمسفر را مبدأ و نقطه صفر در نظر ميگيرد و با کاهش فشار سيستم، مقادير منفي را نشان ميدهد. اين گيج فشار اتمسفر را مقدار واقعي آن در نظر ميگيرد. با کاهش فشار، به سمت صفر ميرود و هرگز از صفر پايينتر نميرود.
اعداد نشان داده شده توسط اين گيج منفي است.
اعداد نشان داده شده توسط اين گيج مثبت است.
پارامترهاي زيادي از جمله دما، رطوبت، شرايط آب و هوايي، وزش باد، ارتفاع از سطح دريا و … فشار اتمسفر را تغيير ميدهند، که اين عوامل اندازهگيري دقيق فشار اتمسفر را با دشواري روبرو ميکند. اين دليل دقيق نبودن اندازهگيري فشار توسط گيج فشار نسبي ميباشد. زيرا با تغيير هر يک از پارامترهاي بالا فشار اتمسفر يعني نقطه صفر گيج جابجا ميشود و اين يعني فشار خوانده شده مقدار واقعي نخواهد بود. دليل آنکه معمولاً گيج فشار نسبي در فشار اتمسفر عدد صفر را نشان نميدهد، اين است. از گيجهاي فشار نسبي تنها براي فرآيندهايي استفاده ميشود که اختلاف فشار با اتمسفر اهميت دارد.
حال فرض ميکنيم تمامي پارامترهاي بالا ثابت بوده، و تنها ارتفاع از سطح دريا تعيين کننده ميزان فشار اتمسفر است. فشار اتمسفر در سطح دريا 1 اتمسفر يا 1013 ميليبار است، با افزايش ارتفاع از سطح دريا اين مقدار کاهش مييابد. براي مثال فشار اتمسفر در تهران بين 850 تا 900 ميليبار ميباشد. فرض کنيم در نقطهاي که ما قرار گرفتهايم، در شرايط خاص انجام فرايند اين فشار ثابت و برابر 900 ميليبار است و ما دو گيج فشار نسبي و فشار مطلق بر روي يک پمپ خلأ بستهايم. مقادير نشان داده شده توسط اين دو گيج را مقايسه مينماييم:
براي خواندن فشار توسط گيج فشار نسبي بايد به نکات زير توجه کرد: الف) حالتي که وقتي گيج در معرض هوا (فشار اتمسفر) است، عدد صفر را نشان ميدهد.
بايد مقدار دقيق فشار اتمسفر را در محل اندازهگيري فشار و در همان لحظه بدانيم. (فشار اتمسفر با تغيير زمان و مکان تغيير مي کند، به اين معنا که عددي که براي فشار هوا در يک زمان و يک مکان يافتهايم، قابل تعميم به زمانها و مکانهاي ديگر نيست).
مقدار فشار اتمسفر را براي نقاط مختلف ايران ميتوان از آدرس زير مشاهده نمود:
http://www.meteoprog.pl/en/catalog/IranIslamicRepublic/
فشار هواي اعلام شده بر حسب ميليمتر جيوه يا تور ميباشد که براي تبديل به ميليبار بايد آن را در 1.33 ضرب کرد، و براي تبديل به پاسکال آن را در 133.33 ضرب ميکنيم.
در اين صورت خلأ نهايي زماني حاصل ميشود که گيج فشاري برابر با فشار هوا در همان زمان و مکان را نشان دهد، البته با يک علامت منفي. براي مثال در صورتي که فشار اتمسفر را 871 ميليبار بدانيم، هنگاميکه گيج فشار 871- ميليبار را نمايش دهد، يعني به حداقل فشاري رسيدهايم که گيج توانايي خواندن آن را دارد.
ب) حالتي که وقتي گيج در معرض هوا (فشار اتمسفر) است،عدد صفر را نشان نميدهد:
در اين حالت ميتوان گيج را به گونهاي تنظيم کرد که عدد صفر را براي اتمسفر نشان دهد.
راه ديگر اين است که عددي را که فشارسنج وقتي در فشار اتمسفر است، ثبت ميکنيم، براي مثال عدد 5-. خلأ نهايي زماني به دست ميآيد که گيج به اندازه فشار واقعي اتمسفر از عدد اوليه کمتر شود. مثلاً در فشار هواي 871 ميليبار، فشار 876- ميليبار نمايش دهنده خلأ نهايي است. 876- = 871 – 5 –
گيجهاي فشار نسبي به غير از مشکل وابسته بودن به فشار اتمسفر، مشکل ديگري نيز دارند و آن اينکه توانايي خواندن فشارهاي کمتر از ميلي بار را ندارند. بنابراين براي خواندن فشار پمپ خلأاي که گفته ميشود تا 1-10 2-10 و کمتر فشار را پايين مي آورد نمي توان از چنين فشارسنجي استفاده کرد و به جاي آن بسته به نوع و محدوده فشار کاري پمپ، بايد از گيجهاي دقيقتر مانند پيراني، خازني، پنينگ و … استفاده کرد.
اگر کاربر حرفه اي نصب و تعمير تجهيزات صنعتي هستيد، ابزار هاي ماژولار براي اندازه گيري و ثبت دما، سرعت هوا، فشار وکيوم، تجهيزات اندازه گيري سابکولينگ و سوپرهيت گازهاي تبريد، ترازوي ديجيتالي وايرلس شارژ گاز، ثبت کننده اطلاعات (Data Logger) و … از محصولات شرکت Fieldpiece را امتحان نماييد. ماژولار بودن و انعطاف پذيري اين ابزارهاي اندازه گيري آنها را محصولات مشابه متمايز مي نمايد. براي اطلاعات بيشتر به اين لينک مراجعه نماييد. براي تهيه اين قطعات با ما تماس بگيريد.
فشارP
نمودار مقايسه فشار مطلق و فشار نسبي
فشار به نيروي عمود بر واحد سطح سيال اطلاق مي شود. اصطلاح فشار براي مايعات و گازها استفاده مي شود و معادل آن در جامدات تنش عمودي مي باشد. از آنجا که فشار به عنوان نيرو بر واحد سطح تعريف مي شود، از واحد نيوتن بر متر مربع،N/m2، که پاسکال،Pa، نام دارد، استفاده مي شود. براي قرائت فشار گازها با توجه به مرجع صفر اندازه گيري از دو روش مختلف استفاده مي شود. اگر مبناي اندازه گيري فشار اتمسفر، Patm، باشد فشار قرائت شده را فشار نسبي[1] مي نامند. اين فشار را فشار گيج[2] نيز مي نامند. در اين حالت مقدار قرائت شده کاملا وابسته به ميزان فشار اتمسفر مي باشد. حال چنانچه مبناي اندازه گيري خلاء مطلق[3] باشد، فشار قرائت شده را فشار مطلق[4] مي گويند. گاهي اوقات حرف ‘a’ برگرفته شده از absolute و ‘g’ بر گرفته شده از gage به واحد ها اضافه مي شود تا مشخص شود نوع قرائت فشار چگونه مي باشد. همانند Psig و Psia که دو بيان psi مي باشند. همانطور که از نمودار بر مي آيد خط تيره، فشار صفر مطلق که گوياي خلاء ايده آل مي باشد را نشان مي دهد. خط چين فشار اتمسفر را نشان مي دهد. همانطور که گفته شد گيج هاي فشار نسبي کاملا به فشار اتمسفر وابسته هستند و در دو نقطه جغرافيايي مانند بندر بوشهر و تهران، فشار حاصل از يک فرآيند را به صورت متفاوت گزارش مي دهند. زيرا فشار اتمسفر در اين دو شهر متفاوت مي باشد. فشار اتمسفر به ارتفاع از سطح دريا، دما و شرايط آب و هوايي ارتباط دارد. جدول زير خواص ترموديناميکي اتمسفر در ارتفاعات مختلف را نشان مي دهد که توسط اداره هواشناسي آمريکا در عرض جغرافيايي 45 درجه تهيه شده است. از گيج هاي فشار نسبي براي فرآيندهايي که تنها اختلاف فشار با اتمسفر اهميت دارد استفاده مي شود و نسبت به گيج هاي فشار مطلق ارزانتر مي باشند. گيج هاي فشار نسبي، فشار اتمسفر را صفر نشان مي دهند و با عميق تر شدن خلاء به سمت 1- حرکت مي کند. بايد توجه داشت که هميشه فشار نسبي در خلاء به صورت منفي مي باشد. مثال: در شهر تهران فشار يک محفظه با يک گيج نسبي مقدار0.600bar – اندازه گيري شده است. فشار اتمسفر در آن لحظه 870mbar مطلق گزارش شده است. فشار مطلق محفظه چقدر مي باشد؟ جواب: از آنجا که فشار نسبي محفظه و فشار مطلق اتمسفر مشخص مي باشد پس خواهيم داشت، Pabs=Patm-Pvac=0.870 – 0.600 => Pabs=0.270 bar
بعضي از متقاضيان خلاء در درخواست خود عنوان مي کنند که به فشار 1- بار نياز دارند ولي هيچ وقت به اين فشار نمي رسند. فشار 1- در تهران برابر خواهد بود با فشار مطلق:
Pabs=Patm-Pvac=0.870-1=-0.13 bar
در صورتي که فشار مطلق نمي تواند منفي باشد. در حقيقت عدد 1- بار را تنها در سطح دريا مي توان از روي گيج هاي نسبي قرائت نمود. مثال: فرض کنيد در آزمايش بالا به خلاء ايده آل يعني صفر مطلق دست پيدا کرده ايم. گيج فشار نسبي در مثال بالا چه فشار نسبي را نشان خوهد داد؟
جواب:
Pvac=Patm-Pabs=0.870-0=0.870 bar
به اين ترتيب گيج فشار نسبي در شهر تهران خلاء ايده آل را 0.870- بار اعلام مي کند. در مجموع در تجهيزاتي که دانستن ميزان دقيق فشار خلاء مهم مي باشد، استفاده از گيج فشار نسبي توصيه نمي شود.
محاسبه فشار مطلق
فشار خلا چیست
تبدیل فشار نسبی به فشار مطلق
فشار ابسولوت
فشار ابسولوت چیست
آموزش انواع فشار هوا و آب با دستگاهای دیجیتال و یا آنالوگ
انواع فشار مطلق
فشارمطلق و نسبی