جمع آوری و سازماندهی اطلاعات در مورد یک موضوع را پایگاه داده یا بانک اطلاعاتی می نامند. برای مثال اگر موضوع انسان باشد، در یک اداره جمع آوری و سازماندهی اطلاعات کارکنان از قبیل نام ، نام خانوادگی،میزان تحصیلات، سن، تعداد فرزندان و…. باعث بوجود آمدن پایگاه داده در مورد کارکنان اداره می گردد. یک پایگاه داده به نحو ی سازماندهی می شود که بتوان اطلاعات مورد نظر را از آن استخراج نمود. این کارها را می توان به راحتی با برنامه ی اکسس انجام داد.
اجزا یک بانک در اکسس
یک نرم افزار بانک اطلاعاتی که در Access ایجاد می شود به صورت یک فایل منفرد با پسوند mdb بر روی دیسک ذخیره میشود و از اجزای زیر تشکیل می شود:
Tables (جداول اطلاعاتی)
جداول اطلاعاتی حاوی مفیدترین اطلاعات به صورت جدولی یا سطری ستونی می باشند . هر سطر میتواند در بر گیرنده اطلاعات یک قلم کالا یا یک شخص خاص باشد که به آن یک رکورد می گویند .هر ستون یک جدول اطلاعاتی ، اطلاعات یک مشخصه خاص از آن رکورد را ذخیره میکند که به آن یک فیلد گفته میشود مانند نام شخص ، شماره پرسنلی یک کارمند و یا کد یک کالا.
توسط Queryها میتوان اطلاعات مورد نیازمان را از یک یا چند جدول اطلاعاتی استخراج کرد این کار از طریق انتخاب جداول اطلاعاتی حاوی اطلاعات مورد نظر ، برقراری ارتباط بین جداول ، انتخاب فیلدهای مورد نیاز از جداول انتخاب شده و اعمال شرطهای لازم روی فیلدها صورت میگیرد.
فرمها در واقع رابط بین کاربر و اطلاعات ذخیره شده در جداول اطلاعاتی میباشند . فرمها میتوانند توسط کنترلهای گرافیکی مانند جعبه متن ، جعبه لیست و دیگر کنترلهای موجود در جعبه ابزار Access اطلاعات مورد نظر ما را از جداول اطلاعاتی نمایش دهند . و یا امکان اصلاح و افزودن رکورد به جداول اطلاعاتی را فراهم آورند. لازم به ذکر است که هر فرم جهت انجام عملیات فوق روی داده ها از یک منبع داده استفاده میکند که منبع داده یک فرم را میتوان یکی از جداول یا پرس و جوهای موجود انتخاب کرد.
Reports گزارشها
توسط گزارشها میتوان اطلاعات استخراج شده از جداول اطلاعاتی را در قالب و شکل دلخواه بر روی کاغذ چاپ کرد .
Macros (ماکروها)
ماکروها با به کارگیری یک سری توابع قدرتمند از قبیل نوشتن اطلاعات در یک رکورد جدول اطلاعاتی ، فراخوانی اطلاعات از نرم افزارهای بانک اطلاعاتی دیگر ، ارسال اطلاعات به فرمتهای مورد نیاز برنامه های دیگر و غیره امکان انجام یک سری عملیات مهم را به سادگی و با سرعت زیاد فراهم می آورند .
Modules (ماژولها)
هر ماژول میتواند شامل یک یا چند تابع یا زیربرنامه باشد که به صورت اختصاصی Private یا عمومی Public تعریف میشوند همچنین ثوابت مورد استفاده در کلیه فرمهای برنامه را نیز میتوان در اینجا به صورت Public تعریف کرد مانند:
Public Const cotation=””””
این توابع را می توان از درون فرمهای دیگر فراخوانی کرد و یا در پرس و جوها و ماکروها از آنها استفاده کرد توابع بر خلاف زیربرنامه ها همیشه مقداری را به عنوان خروجی به برنامه فراخواننده باز میگردانند . به عنوان مثال تابع زیر با دریافت تاریخ تولید و مدت اعتبار یک فراورده ، تاریخ انقضای آن را محاسبه و به برنامه فراخواننده برمیگرداند . راهنمای استفاده از کتابخانه :
ثبت اطلاعات مربوط به کتابهای موجود در کتابخانه
ثبت اطلاعات اعضای کتابخانه
کنترل و نظارت بر امانت دادن و پس گرفتن کتابها
جستجو و فیلتر کردن در اطلاعات کتاها
جستجو و فیلتر کردن در اطلاعات کتابها
جستجو و فیلتر کردن در اعضای کتابخانه
جستجو و فیلتر گذاری در اطلاعات مربوط به کتابهای امانتی
وقتی که برنامه ی مدیریت کتابخانه را باز می کنید به طور پیش فرض صفحه اصلی آن ظاهر می شود که شامل چهار منو به نامهای فایل، گزارشات ، تنظیمات و راهنما می باشد که با باز کردن هر یک از این منوها زیر منوهای آنها را می بینید.
Access icon
منوی فایل
در منوی فایل گزینه هایی با نام اطلاعات کتابها، اطلاعات اعضا ، امانت /پس گرفتن و خروج مشاهده می شود با کلیک کردن بر روی هر یک از این گزینه ها فرمهای مربوط به آنها باز می شود. منوی گزارشات در این منو گزینه ای با نام جستجو وجود دارد که با کلیک کردن بر روی آن ، زیر گزینه هایی با نامهای جستجوی اعضا، جستجوی کتابها، جستجو در امانت هامشاهده می شود.
منوی تنظیمات
با کلیک کردن بر روی این منو هیچ گزینه ای ظاهر نمی شود بلکه فرمی با نام تنظیمات ظاهر می شود که تنظیمات مربوط به تعداد روزهایی که عضو مجاز است کتاب را به امانت ببرد و همچنین جریمه دیر کرد تحویل کتاب در آن مشاهده می شود که می توان آنها را تغییر داد.
منوی راهنما
با کلیک کردن بر روی این منو زیر منویی ظاهر می شود که اگر این گزینه را کلیک کنید اطلاعاتی راجع به برنامه و طراح این برنامه ظاهر می شود.
طریقه طراحی صفحه ی اصلی
این فرم از نوع mdiform که خصوصیات آن را درقسمت properties اینگونه تغییر می دهیم: در قسمت captionعنوان صفحه را که صفحه ی اصلی است می نویسیم. برای اینکه بخواهیم پس زمینه را تغییر بدهیم در قسمت picture تصویر دلخواه را انتخاب کرده و به پس زمینه اضافه می کنیم و windows state آن را 2-maximized قرار می دهیم.