آغاز ثبت نام آزمون آیلتس دانشگاه آزاد
ژانویه 13, 2016از آرم دانشگاه تهران چه می دانید؟
ژانویه 14, 2016از زمانی که کودکان اولین قدمهای خود را در زمینهای بازی بر میدارند؛ روابط دوستانه به عنوان یک بخش کلیدی در زندگی رخ مینماید.
بنابر گزارش گالوپ پولینگ در سال 2004 هر یک از مردم آمریکا حداقل یک دوست داشتهاند. اما به نظر میرسد که روز به روز روابط دوستانه محدود تر از گذشته میشود. در سال 1990 هر یک از افراد این منطقه دارای 10 دوست بودند. در سال 2004 میانگین افرادی که دارای دوست بودند نسبت به سال 1985 حدود 18 درصد کاهش یافته بود.
هر میزان کاهش در درصد دوستیابی می تواند به عنوان یک خبر بد و یک زنگ خطر برای مردم محسوب شود. چراکه روابط دوستانه فقط مربوط به تفریح و سلامت روحی نیست بلکه در سلامت جسم نیز موثر است.
یانگ کلاری یانگ، جامعه شناس دانشگاه نورث کلورینا اظهار داشت که زندگی اجتماعی یک فرد تاثیر بسیاری بر زندگی وی خواهد داشت.
در این قسمت به چند مورد از تاثیرات روابط دوستانه در زندگی افراد می پردازیم:
- داشتن روابط دوستانه عمر شما را افزایش می دهد
افرادی که رابطه ی اجتماعی قوی تری دارند و روابط دوستانه ی گسترده تری دارند نسبت به افراد گوشه گیر میل به زندگی بیشتری دارند. بر اساس تحقیقاتی که در سال 2010 صورت گرفت نقش روابط دوستانه و تاثیر آن بر سلامت فرد حتی گاهی از فعالیت های فیزیکی و ترک سیگار مثبت تر است.
در یکی از مطالعات 168 بررسی که در میان 300000 نفر صورت گرفته بود مورد بررسی قرار گرفت. نتیجه ی حاصل نشان داد که هرچه افراد از روابط عمومی بالاتری برخوردار باشند و تعداد دوستان آنها بیشتر باشد و همچنین خود را با محیط اطراف بهتر وفق دهند درصد مرگ و میر در بین اینگونه افراد کاهش مییابد.
یانگ اظهار داشت:
” محققان معتقدند که روابط دوستانه و سلامت بدن تحت تاثیر استرس قرار دارند. بدین صورت که استرس میزان توانایی فرد برای دوستیابی را کاهش می دهد.
استرس های کوتاه مدت مفید محسوب می شوند برای مثل اگر شما مورد حملهی یک شیر قرار بگیرید بدن شما باید در چنین شرایطی برای فرار از این مشکل واکنشهای مناسبی از جمله افزایش ضربان قلب و هورمونهایی همچون نوراپینفرین داشته باشد.
همچنین اگر ویروسی وارد بدن شما شود شما احتیاج دارید که بدن در برابر این عوامل بیگانه با آزاد کردن سلولهای خاصی پاسخ مناسب دهد.اما استرسهای طولانی مدت میتواند شما را گوشه گیر کند و تاثیرات مخربی بر روی بدن شما د اشته باشد.”
- روابط دوستانه احتمال ابتلا به بیماری ها را کاهش میدهد
یانگ و همکارانش در یک آزمایش تعداد زیادی از شرکت کنندگان را از سنین 12 تا 91 سال مورد بررسی قرار دادند که عدهای از آنها به راحتی روابط دوستانه برقرار میکردند و افرادی اجتماعی بودند و عدهای دیگر افرادی بودند که دوستان اندکی داشتند و افراد گوشه گیری بودند. این آزمایش نشان داد که افراد اجتماعی تر شرایط بهتری از نظر فشارخون، وزن و میزان پروتئینهای بدن نسبت به گروه دیگر دارند.
برای مثال محققان دریافتند که در میان افراد در سنین بالا، گروهی که روابط اجتماعی محدودی داشتند در معرض ابتلا به فشار خون بالا بودند و همچنین در این افراد احتمال ابتلا به دیابت بیشتر بود.
در نتیجه از آنجایی که روابط اجتماعی تا این اندازه در سلامتی بدن موثر است افراد باید در پی اصلاح روابط اجتماعی خود برآیند.
- روابط دوستانه ذهن شما را آماده و قوی میکند
داشتن دوستان متعدد در اطراف شما به شما احساس بسیار خوبی خواهد داد. در یکی از مطالعاتی که در سال 2012 انجام شد؛ مشخص شد که افراد پیری که از تنهایی رنج میبرند بیشتر در معرض ابتلا به زوال عقلی قرار خواهند گرفت.
در یکی از مطالعات بیش از 2000 نفر از ساکنان هلند در سنین 65 سال و یا بالاتر به مدت سه سال مورد بررسی قرار گرفتند. در ابتدای این آزمایش هیچ یک از افراد از زوال عقل رنج نمی بردند؛ اما در پایان این مطالعات مشخص شد که از میان افرادی که به تنهایی زندگی میکردند و افرادی گوشه گیر بودند حدود 13.4 درصد به زوال عقل دچار شده بودند این در حالی بود که از میان افراد اجتماعی تر 5.7 درصد افراد به این مشکل دچار شده بودند.
با وجود این نتایج محققان در مجلهی (عصب شناسی، جراحی اعصاب و روانپزشکی) نتیجهای را چاپ کردند که مضمون آن به شرح زیر است:
” گرچه نمیتوان با اطمینان گفت که گوشهگیری و تنهایی ، تنها دلیل زوال عقل در افراد شرکت کننده بوده است اما مطمئنا یکی از دلایل زوال عقل تنهایی است.”
- تاثیر پذیری از دوستان
دوستان در جهتهای مثبت و منفی از یکدیگر تاثیر میپذیرند. برای مثال اضافه وزن در زمان کنونی به یکی از مشکلات بزرگ تبدیل شدهاست. تحقیقات در سال 2007 نشان دادند که برخی از افرادی که اضافه وزن ندارند با دیدن دوستان خود که چاق هستند و اضافه وزن دارند به خوردن بیشتر تشویق میشوند و پس از مدتی به اضافه وزن مبتلا خواهند شد.
در یکی از تحقیقات که در مرکز تحقیقاتی قلب فارمینگهام صورت گرفت مشاهده شد 57 درصد از دوستان افرادی که دارای اضافه وزن هستند پس از مدتی به اضافه وزن دچار خواهند شد.
البته نباید فقط جنبهی منفی این مسئله را در نظر گرفت. برخی از تحقیقات که در مرکز سلامت جهانی دانشگاه کالیفرنیا در ساندیگو به تلاش پروفسور این مرکز، جیمز فولر صورت گرفتهاند نشان دادند که بعضی از افراد وقتی تلاش دوستان خود را از لحاظ فعالیتهای فیزیکی و رژیم غذایی برای کاهش وزن مشاهده میکنند به تلاش برای کاهش وزن ترغیب میشوند.
فولر در این باره اظهار داشت:
” وقتی ما به یک نفر برای کاهش وزن کمک میکنیم با توجه به تاثیری که آن فرد بر روی اطرافیان خود خواهد گذاشت نه تنها به یک نفر بلکه به چند نفر کمک میکنیم.
باید در تلاش باشیم تا تمرکز بر روی این مسئله در جامعه افزایش یابد تا بتوانیم سلامتی عمومی را افزایش دهیم.”
- تاثیر مثبت دوستان در تعدیل شرایط بحرانی
همهی ما در زندگی به فردی نیاز داریم که در شرایط سخت به او پناه ببریم. تحقیقاتی که در این باره صورت گرفتهاند نشان میدهند که افرادی که مبتلا به سرطان بودهاند در شرایط بحرانی بوسیلهی دوستان خود بهبود یافتهاند.
یکی از تحقیقاتی که در سال 1989 صورت گرفت نشان داد که زنانی که مبتلا به سرطان سینه بودند و میتوانستند با دیگر بیماران رابطهی دوستانه برقرار کنند نسبت به بیمارانی که تنها بودند و در شرایط ایزوله قرار داشتند از شرایط سلامتی بهتر و طول عمر بیشتری برخوردار شدند.
پس از آن در تحقیقات دیگر که بیشتر آنها بر روی زنان صورت گرفته بود نشان داده شد که بیشتر بیماران با حمایت دیگران وضعیت بهتری پیدا کردند.البته مردانی که به سرطان پروستات مبتلا بودند نیز بوسیلهی حمایت دوستان خود تا حد زیادی بهبود یافتند.
- تاثیر مثبت دوستان در برابر طرد شدن توسط اطرافیان
افراد همیشه در برقراری ارتباط با اطرافیان خود موفق نیستند. در این مواقع دوستان بهترین افراد برای کنار آمدن با شرایط دشوار هستند.
در یکی از تحقیقاتی که در سال 2011 صورت گرفت نشان داده شد که کودکانی که در مدرسه توسط برخی از همکلاسیهای خود طرد میشوند میتوانند این وضعیت دشوار را با حمایت دوستان خود تعدیل کنند.
در این تحقیقات میزان هورمون کورتیزول آزاد شده که هورمون استرس است در این کودکان اندازه گیری شد. میزان کورتیزول به هنگام این کشمکشهای کودکانه و طرد شدن برخی از کودکان توسط همکلاسی های خود در بدن آنها افزایش مییافت و استرس های طولانی مدت در آنها بوجود میآورد.
اما میزان کورتیزول در میان کودکانی که دوستان بیشتری داشتند و از حمایت آنها بهرهمند میشدند نسبت به کودکان گوشه گیر که در دوستیابی ضعف داشتند کمتر بود.
مارین ریکسن والراون، پروفسور بخش روانشناسی دانشگاه رادبود در هلند در این باره اظهار داشت:
” گرچه وجود دوستان در این کودکان استرس حاصل شده را کاملا برطرف نمیکند اما میتواند استرس آنان را کاهش دهد.”
- روابط دوستانه میتوانند مجازی باشند
در شرایط امروزی و به دنبال مشغلههای گوناگون افراد و مشکلات مربوط به مدارس و مشاغل افراد، روابط دوستانه در میان مردم محدود شده است و بیشتر افراد به دوستی های مجازی از جمله دوستی در شبکههایی مانند فیسبوک روی آوردهاند.
شاید برخی گمان کنند که اینگونه دوستیهای مجازی موثر نیستند اما تحقیقات نشان دادهاند که فاصله در کیفیت دوستی تاثیری ندارد.
در یکی از تحقیقاتی که در سال 1983 در میان تعدادی از دانشجویان به عمل آمد مشخص شد که آنان از لحاظ عاطفی دوستانی را که فاصلهی زیادی از لحاظ مسافت با آنان دارند را همچون دوستان نزدیک خود دوست دارند و مهم احساسات آنها است که به هم نزدیک است و فاصله در روابط آنها تاثیری نگذاشته است.امروزه با وجود تلفن، ایمیل و سایر وسایل ارتباط از راه دور دوستی های مجازی بسیار رایج شده است.