اعلام نتایج نهایی رشتههای نیمهمتمرکز کنکور
ژانویه 25, 2017آغاز ثبت نام کنکور ۹۶
ژانویه 28, 2017محققان هندوستان در تحقیقی جدید تصمیم دارند تا با اندازه گیری ارتفاع اورست دریابند که آیا بلندترین قله جهان بر اثر زمین لرزه ای که در سال 2015 در نپال رخ داد کوتاه شده است یا خیر.
طبق آخرین آمار رسمی ارتفاع این قله 29029 فیت (8848 متر) اعلام شد. طبق گفته ی گوینده ی معتبر هندوستان (PTI)، این سفر که به منظور اندازه گیری ارتفاع قله صورت خواهد گرفت به مدت دو ماه به طول خواهد انجامید و بررسی اطلاعات حاصل از این سفر تحقیقاتی نیز به دو هفته زمان نیاز دارد.
پس از زلزله 7.8 ریشتری که در سال 2015 در نپال پایتخت کاتماندو رخ داد، به نظر می رسد که با توجشه به عکس های ماهواره ای ارتفاع قله اورست به اندازه یک اینچ (2.54 سانتی متر) کاهش یافته است.
جان الیوت متخصص ژئوفیزیک دانشگاه لیدز انگلستان، در این رابطه اظهار داشت: این یافته ها کمی عجیب به نظر می رسید چراکه چنین زمین لرزه هایی که با برخورد دو لایه تکتونیکی رخ می دهند، سبب بوجود آمدن رشته کوه می شوند نه سبب کاهش ارتفاع کوه ها.
الیوت و همکارانش برای آنکه دریابند آیا در این منطقه کوه های دیگری نیز با کاهش ارتفاع رو به رو بوده اند یا خیر، از عکس های ماهواره ای برای اندازه گیری کوه های اطراف کاتماندو استفاده کردند که حدود 100 مایل (160 کیلومتر) با قله اورست فاصله داشت. در نقاط بررسی شده، تاثیر زمین لرزه بسیار واضح بود.
الیوت در این رابطه بیان داست:
چیزی که ما یافتیم و همچنین دیگران نیز می گویند نشان می دهد که این زمین لرزه ارتفاع بلندترین قله ها را کاهش داده است. اگر اورست به مرکز زمین لرزه نزدیک تر بود، اثرات کاهش ارتفاع بر روی آن واضح تر بود. به همین جهت چون اورست از مرکز زلزله دور بوده است ما نمی توانیم با قطعیت بگوییم که ارتفاع آن کاهش یافته است و شاید بتوان این کاهش ارتفاع را یک نوع خطای اندازه گیری به حساب آورد.
هم اکنون محققان برای اندازه گیری ارتفاع اورست دو راه پیش رو دارند:
اول اینکه، این تیم تحقیقاتی یکGPS را بالای قله قرار دهند و سپس فاصله قله تا سطح دریا را اندازه گیری کنند. دوم اینکه، از روش مثلثی استفاده کنند – بدین صورت که خطوط فرضی را بین دو نقطه از زمین و کوه رسم کنند و سپس با استفاده از زوایای حاصل از خطوط و قله اندازه قله را محاسبه کنند.
پیتر مونلار، زمین شناس دانشگاه کلورادو در این رابطه اظهار داشت:
اگر شما اندازه دو زاویه را در اختیار داشته باشید، با توجه به اینکه جمع زوایای داخلی مثلث برابر با 180 درجه است، به راحتی اندازه زاویه سوم را بدست می آورید.
رائو در این رابطه بیان داشت:
ما برای اطمینان بیشتر همزمان از هر دو روش مذکور استفاده کردیم.
بنابر گفته ی الیوت نظر دادن در رابطه با قله اورست بسیار دشوار خواهد بود و به نظر می رسد که کاهش ارتفاع اورست بسیار اندک بوده است. با توجه به فعل و انفعالات موجود در میان لایه های زمین، گاهی قله ها بلند تر نیز می شوند، بنابراین ممکن است در اندازه گیری جدید نه تنها با کاهش ارتفاع اورست، بلکه با افزایش ارتفاع آن مواجه شویم. بنابراین در این اندازه گیری جدید اگر اورست تحت تاثیر عوامل زمین شناسی بلندتر شده باشد، در نتیجه کاهش ارتفاع احتمالی که در پی این زمین لرزه برای آن رخ داده است خنثی خواهد شد. ما نمی دانیم که افزایش ارتفاع چقدر است اما باید کمی از این کاهش ارتفاع را جبران کند. با توجه به در دسترس نبودن راه های اندازه گیری برای بدست آوردن ارتفاع قله و همچنین حجم بالای ناشناخته ها در رابطه با اورست نتیجه حاصل نمی تواند با قطعیت کاهش ارتفاع اورست را نشان دهد.