دهمین شماره پیک دانشجو منتشر شد
نوامبر 25, 2010عفونت های ادنو ویروسی پرندگان
دسامبر 1, 2010برای شروع کار نرم افزار انسیس را خیلی سریع آموزش میدیم .
اگر بخواین با این نرم افزار کار کنید باید دروس پایه و بعضی از دروس تخصصی مکانیک را گذرانده باشید البته این نرم افزار برای رشته ای متالوژی و برق و هوا فضا و … نیز کاربرد داره.
خلاصه بگم نرم افزار را نصب میکنید .سپس وارد میشید به نزم افزار .سیستم کاری اینگونس که شما در ابتدا برای انجام کارتون یک المان انتخاب می کنید .بسته به اینکه چه آنالیزی میخواهید انجام بدید و چه انتظاراتی از تحلیلتون دارید باید المان انتخاب کنید .انتخاب المان بستگی به تجربه و دانش شما داره و بسیار حائز اهمیت هستش .بعد از انتخاب المان باید خصوصیات ماده را وارد کنید .هر چیزی که در مورد ماده مورد نظر می دونید را باید وارد کنید .مدول الاستیسیته / ضریب یانگ / چگالی /دما /انتالپی /……حال باید مدلسازی را انجام بدید .بااستفاده از دستورات مدلسازی مثل بقیه نرم افزارها این کارو میکنید البته در محیط اصلی انسیس کمی مدلسازی قطعات پیچیده سخت هستش برای همین از نرم افزارهای دیگه استفاده میکنند و سپس مدل را ایمپورت میکنند. یا از ورک بنج انسیس استفاده میکنند.بعد از مدلسازی نوبت به مش بندی میشه . مبحث مشبندی و المان بندی بسیار طولانی هستش در تاپیکهای دیگه در موردش صحبت خواهیم کرد.2 نوع مشبندی داریم دستی و اتوماتیک که مطمئنا دستی دقت بیشتری داره . بعد از مش بندی نوبت اعمال نیرو میشه. قبل از اینکه نیرو را وارد کنیم باید قیدها را بگذاریم مثلا بگبم مدل ما در این نقطه تحرک نداشته باشه یا در قسمتهای مختلف تکیه گاه بذاریم و ….بعد از این کار نیرو وارد می کنیم. مثلا میگیم در فلان نقطه 1000 نیوتن نیرو وارد کن یا بر این سطح این قدر فشار وارد کن و …… خلاصه بعد از این کارها نوبت به حل مسئله میشه .دکمه حل را فشار میدیم و منظره زیبای مسئله حل شد را نگاه می کنیم. اما کار تمام نشده .باید نتایج را استخراج کنیم .استخراج کردن نتایج بسیار مهم هستش و نیاز به مهارت داره. مثلا مسئله را حل کردید حالا می خواهید بدونید خیز چه مقداره ؟ یا اینکه بخواهید برای نتایج جدول تهیه کنید یا اینکه بخواهید ارتعاش در مود سوم را بدست بیارید یا…. .
این بود اموزش انسیس در 5 دقیقه .خلاصه کلام :
1-انتخاب نوع آنالیز
2-انتخاب المان
3-وارد کردن مشخصات
4-مدلسازی
5-مش بندی
6-اعمال نیرو
7-حل مسئله و استخراج نتایج
قسمت دوم :
1) نرم افزار متلب یک نرم افزار بسیار قوی ریاضی هستش .البته شاید زمانی میشد گفت که کارش ریاضیات باشه چون در حال حاضر تمام مهندسان مکانیک و برق و ….از این نرم افزار استفاده میکنند .مخصوصا اینکه معادلات با مجهولات زیاد را به راحتی حل میکنه .این نرم افزار حتی قابلیت شبیه سازی را هم داره البته نه مانند نرم افزار هایی مثل کتیا اما سیمولیشن مخصوص خودشو داره .در رابطه با رشته خودمون بگم در رابطه با طراحی مکانیزم هاخیلی می تونه کمک حالمون باشه .یا در دروس ارتعاشی .اصولا دروسی که روابط و فرمولهای زیادی دارند می توان با این نرم افزار کار را راحت کرد.در واقع در حال حاضر تمام مسائل مربوط به مکانیک را می توان با این نرم افزار حل کرد.حتی دروسی مانند انتقال و سیالات و ….این نرم افزار نمودارهای فوق العاده دقیقی ارایه میده . یک بخشی داره متلب به نام سیم مکانیک که مخصوص رشته مکانیک هستش و بسیاری از مسائل مقاومت و …را در بر میگیره .
2) اگر با برنامه نویسی اشنایی کلی داشته باشید بسیار کمک خوبی خواهد بود برای یادگیری بهتر این نرم افزار
3) واقعا نمیشه دقیقا گفت اما مطمئنا نرم افزار تحلیلی هستش البته نا مانند انسیس یا اباکوس .
4) باید تمام معادلات و رابطه ها را به صورت ریاضی وارد کنیم و نکته مهم این هستش که مثلا اگر در گذاشتن پرانتزها و علایم ریاضی کوچکترین اشتباهی کنیم نرم افزار خطا میده .برای همین معمولا از فایلهایی استفاده میکنند به نام ام فایل و تمام رابطه ها را در اون انجام میدن و سپس دستور را ران (اجرا) میکنند.من یک نمونه کار با این نرم افزار را در قسمت پروژه های مکانیک گذاشتم برای بیشتر اشنا شدن اون رو ببینید. و باید بگم نرم افزار بسیار پیچیده و سختی نیست و اگر بعضی از دستورات را یاد بگیرید به راحتی می تونید عملیات های مشتق گیری و انتگرال و ….را انجام بدید. و باید اضافه کنم این نرم افزار بر اساس سیستم ماتریسی کار میکنه.
5) الان که خیلی پیشرفت کرده یادگیریش به نسبت قبل لازم تر شده اما در حال حاضر هیچ شرکتی از شما نمی پرسه که ایا متلب بلدید به نظر من اشنایی کلی با این نرم افزارپیدا کنید بد نیست
قسمت سوم :
هر نرم افزاری در یک زمینه قوی هستش مثلا بعضی از انها مانند power mill در cam قوی هستند و بعضی مانند انسیس و اباکوس در cae قوی هستند و بعضی دیگه در cad مثل solidworks .اما بعضی نرم افزارها هستند که در هر 3 زمینه قوی هستند یکی از انها pro engineer هستش .در این زمینه کتیا و ان ایکس هم قوی هستند .
البته نرم افزار سالید هم تا حدودی در هر 3 زمینه قوی هستش اما نه به اندازه این 3 نرم افزار ..حالا می خوام در مورد نرم افزار کتیا و کلیات استفاده از این نرم افزار را توضیح بدم .
در کتیا شما میتونید سخت ترین مدلها را بسازید و سپس مدل ا حرکت بهید و یا تا حدودی آنالیز کنید .در این نرم افزار شما می توانید قطعه را از بسازید و تا مرحله فروش قطعه پیش برید .حتی ایننرم افزار در زمینه مدیریت فروش هم محیط های داره که البته من در این زمینه مهارتی ندارم .
برای مدل کردن با این نرمافزار همانند دیگه نرم افزارهای cad باید از محیط 2 بعدی استفاده کنید و البته معولا روال کار اینگونه است .سپس طرح 2 بعدی را به 3 بعدی تبدیل میکنیم. فرض کنید شما یک مربع در محیط 2 بعدی طراحی کردید .با استفاده از کتیا شما میتوانید این ترسیم را به یک ورق تبدیل کنید یا اینکه به صورت سیمی در بیارید یا اینکه به صورت که مکعب تو پر .برای 3 بعدی کردم از محیط پارت کتیا استفاده میکنیم.در صورتی که بخواهیم جسم تو پر داشته باشیم.
با استفاده از دستورات مختلف میتوانیم این مدل را تغییر بدیم .
نرم افزار کتیا دارای محیطهای زیادی برای کارهای مختلف هستش از جمله محیطی برای انالیز / محیطی برای ورق کاری / ابر نقاط /ارگونومیگ /ماشین کاری /و ………..
حتی با استفاده از این نرم افزار شما میتوانید بعضی از کارهای مهندسین برق را هم انجام بدی
قسمت چهارم :
نرم افزار های ماشین کاری :
سری نرم افزار هایی اند که به کاربر این امکان رو می دن بدون داشتن دانش برنامه نویسی و شناخت کد ها .ماشین کاری یک قطعه رو شبیه سازی کنه .و بعد اگر خواست می تونه کد ها رو استخراج کنه یا همون قطعه رو به وسیله نرم افزار و پورت ورودی دستگاه ساخت به ماشین معرفی کنه تا اون قطعه ساخته بشه
1) لازمه شما یه پارت خام از قطعه داشته باشید که معمولا داخل خود پارت اصلی کشیده می شه
2) لازمه مشخصات دستگاه تعریف بشه ( نوع .تعداد محور و….)
3) لازمه safty plane مشخص بشه و همین طور قطعات گیرنده و سایر الحقات ماشین
4) مرحله تعریف نوع نزدیک شدن و دور شدن تیغچه از قطعه
5) مرحله تعریف نوع عملیات و نوع ابزار که مثلا می خواهید :سوراخکاری کنید یا کف تراشی یا ….
چند تا از نرم افزار هایی که با سالید لینک می شن : surfcam .master cam x3 . solidcam
اما بعضی نرم افزار های مثل catia . nx .wildfire .خودشون محیط مربوط به cam رو دارند
قسمت پنجم :
کلیات پوشه نرم افزاری HyperWorks
پوشه نرم افزاری hyperworks یک سری نرم افزاری کامل است که می توان تمام مراحل کار از مدل سازی تا تحلیل و مشاهده نتایج را به کمک این پوشه نرم افزاری انجام داد.
الف: Hypermesh نرم افزاری از زیرشاخه این گروه می باشد که شامل بخش های زیر است:
Geom: در واقع بخش ترسیم هندسی و مدل سازی این نرم افزار می باشد، البته توجه به این نکته ضروری است که این نرم افزار قابلیت مدل سازی های پیچیده را ندارد اما قادر به فراخوانی فایل های ورودی از نرم افزارهای مدل سازی از جمله کتیا،فایل های با فرمتstl، iges،dxf،proeو… را می باشد.
1d mesh: برای ایجاد و یا ویرایش المان های یک بعدی مانند المان های rigid link، rbe3، connectors، rodsو.. می باشد. در ضمن سیستم های مختصات کمکی یا بردارهای کمکی را میتوان در این قسمت ترسیم نمود.
2d mesh: اشکال هندسی ترسیم شده در این نرم افزار و یا اشکال هندسی وارد شده از نرم افزار های دیگر را می توان در این بخش مش بندی سطحی کرد یا مش بندی سطحی انها را ویرایش کرد.
3d mesh: زمانی که مش بندی های سطحی اصلاح شدند و خطاهای انها برطرف گردید میتوان در این قسمت مش بندی های سطحی را به مش بندی های حجمی تبدیل کرد.
Analysis: برای ایجاد شرایط مرزی از قبیل اعمال قیود به هندسه مش بندی شده، اعمال نیروها، ممان ها، flux،شرایط مرزی حرارتی، تعریف interface اجسام از این بخش استفاده می شود.
برنامه های تحلیل گری که در این پوشه نرم افزاری قرار دارند (optistructو radioss) نیز از طریق این بخش اجرا می شوند.
Tools: این بخش نیز همان گونه که از اسم ان نیز پیدا میباشد شامل یک سری ابزار های کمکی برای تعریف component، تغییر نام یا رنگ انها، تغییر scale، کپی یا جابجا کردن انها به یک مولفه جدید،تشخیص لبه های ازاد یا پیوستگی المانها می باشد
Post: انجام عملیات postprocessing نیز در این قسمت امکان پذیر است.
ب: optistruct & radioss:
بعد از انجام مراحلی که در قسمت هایپر مش توضیح داده شد( ترسیم هندسه، مش بندی کردن، تعریف خواص، اعمال شرایط مرزی) نوبت به تحلیل مساله میرسد. این پوشه نرم افزاری علاوه براینکه قادر است فایل خروجی سازگار با نرم افزارهای تحلیل گرabaqus، nastran، fluentو … را ایجاد کند؛ خود نیز دارای برنامه های تحلیل گر optistruct & radios می باشد. optistruct بخشی از مجموعه hyperworks است و بصورت مستقیم از داخل خود هایپرمش اجرا شده و مدل را تحلیلی می کند. این برنامه از بهترین برنامه های بهینه سازی محسوب می شود و اعتبار Nastran را در حوزه خطی دارد. Nastran معتبرترین نرم افزار المان محدود در حوزه خطی در امریکاست. در صورت استفاده از optistruct به راحتی نتایج را در Hyperview یا خود Hypermesh می توان دید که از لحاظ امکانات بسیار بالاتر از abaqus cae است.
Radioss نیز مانند optistruct برنامه تحلیلگر است با این تفاوت که برای انجام تحلیل های غیر خطی از آن استفاده می شود.
ج: پس از انجام تحلیل می توان نتایج را در hyperview مشاهده کرد. این برنامه برای مشاهده نتایج تحلیل قابلیت بسیار بالایی دارد.
4 Comments
اطلاعات مفیدی بود.ممنون
سلام خيلي ساده گفته و خلاصه بود
برای شروع آموزش مناسبی بود
من تشکر می کنم
سلام.
ممنون از شما ک این سایتو در اختیار ما گذاشتین.
من پایانامم در مورد نرم افزار nxهستش.چون این نرم افزار اخیرا ورد بورس شده مطالب زیادی نمیتونم بدست بیارم.اگه میشه تا حدودی کمکم کنین چون خیلی کم در مورد این نرم افزار نصبت به سایر نرم افزارا بحث شده.
با تشکر.