دومین همایش ملی برنامه ریزی،حفاظت و حمایت از محیط زیست وتوسعه پایدار
دسامبر 3, 2014دریافت وام تحصیلی تنها برای 20 درصد دانشجویان متقاضی
دسامبر 4, 2014تاجمحل (به هندی: तIज महल، به اردو: تاج محال) آرامگاه زیبا و باشکوهی است که در نزدیکی شهر اگرا و در ۲۰۰ کیلومتری جنوب دهلی نو پایتخت هند واقع شدهاست. این بنا به دستور شاه جهان، امپراتور گورکانی هند به منظور یادبود از همسر ایرانی محبوبش ممتاز محل که در سال ۱۶۳۱ (میلادی) فوت کرد بنا شدهاست. شاه تصمیم گرفت پس از مرگ همسرش با ساخت بنایی زیبا، مجلل و عظیم، همسرش را جاودانه کند. از اینرو آرامگاهی زیبا بر روی قبر او بنا نهاد.
همانطور که مشخص است، نام این بنای زیبا ایرانی میباشد. این ساختمان بر پایه مخلوطی از معماری ایرانی، هندی و اسلامی تأسیس شدهاست و در ساخت آن ۲۰،۰۰۰ هنرمند و معمار از نقاط مختلف آسیا بهخصوص ایران، شبه قاره هند، آسیای میانه و آناتولی شرکت داشتهاند.
نماد وفا و عشق ابدی
تاج محل بنایی مُجَلَّل و رمز عشق ابدیست که سه قرن و نیم از بنای آن میگذرد. اخلاص به عشقی رومانسی، از دوران بسیار دور همچون: «لیلی و مجنون»، «رومئو و ژولیت» و یا «بختالنصر» که باغهای معلق بابل را به نشان وفاداری برای همسرش ساخت که یکی از عجایب هفتگانه دنیاست، تاج محل نیز یکی از عجایب هفتگانه جدید دنیاست، تاج محل آرامگاه «ارجمند بانو بیگم» ملقب به ممتازمحل همسر محبوب «شاهجهان» پنجمین پادشاه گورکانی بود که در هند به پادشاهی رسید. این بنا به دستور شاهجهان برای نشان دادن عمق علاقه و عشق خود به ممتاز محل ساختهاست. داستان بنای این مجموعه عمارات مجلل که در وسط آن گنبد تاج محل چون نگینی می درخشد، بر ارزش تاریخی این شاهکار هنری افزوده است. تاج محل، در واقع، باشکوه ترین هدیه یک شاه به همسر از دست رفته اش است و پایههای آن بر عشق وافر شاه جهان گورکانی به ممتاز محل ایرانی تبار استوار است. شاید اگر در سال ١٦٠٧ میلادی شاهزاده خرم، که بعدا با نام شاه جهان شناخته شد، ارجمند بانو بیگم را، که بعدا به ممتاز محل ملقب شد، نمی دید، امروز از تاج محل خبری نبود.
ارجمند بانو دختر یکی از اشراف ایرانی با نام عبدالحسن آصف خان و متولد شهر آگرای هند بود. نور جهان، عمه ارجمند بانو همسر محبوب جهانگیر، پدر شهزاده خرم و شاه گورکانی وقت بود که در سیاست و دولتداری هم نقش بارزی داشت. شاهزاده خرم که در آتش عشق ارجمند بانو می سوخت، بنا به ضوابط سلطنتی آن دوران و بالاجبار با زنی دیگر ازدواج کرد که از بستگان دربار صفوی ایران بود. خرم پس از پنج سال انتظار بالاخره به وصلت ارجمند بانو رسید.
او پس از مراسم عروسی اعلام کرد که عروس تازه از سایر زنان دربار برتر و “ممتاز محل” است. ازآن به بعد ارجمند بانو با همین نام و پسوند “بیگم” خطاب میشد. به نوشته یک تاریخ نگار دربار گورکانی هند “خرم” هیچ زن دیگری را شایسته محبت و شیفتگی ای که نثار ممتاز محل میکرد، نمى دانست. سال ١٦٢٨ شاهزاده خرم بر تخت طاووس هند نشست و به “شاه جهان” ملقب شد. ممتاز محل نمى خواست به مانند عمه قدرتمندش در امور اداری و سیاسی دستی داشته باشد. در عوض فهرست نام های زنان بیوه و کودکان یتیم را ترتیب میداد و از شوهرش می خواست که به نیازهای آنها رسیدگی کند و برای خانوادههای بینوا نفقه تعیین میکرد. او نیز مانند شاه جهان به هنر معماری علاقه داشت و در ساماندهی یک باغ کرانه رود یامونا در شهر آگرا، جایی که سرانجام محل آخرت او شد، نقش داشت.
درگذشت ممتاز محل
19 سال از زندگي شاه جهان و ممتاز محل مي گذشت تا اينکه در سال 1631 ممتاز محل چهاردهمين فرزند خود را باردار شد اما درست در همين زمان شاه جهان بايد به جنگ مي رفت و براي ا ينکه ازهمسر خود دور نباشد او را هم با خود برد. متأسفانه بعد از تولد نوزاد که اسمش را گوهربيگم گذاشتند، همسر محبوب شاه جهان در 39 سالگي جان خود را از دست داد و شاه جهان را با غم و اندوه فراوان تنها گذاشت. از آنجا که شاه و همسرش به يکديگرعلاقه زيادي داشتند، ممتاز محل قبل از مرگ از همسرش خواست تا زمان مرگ به او وفادار بماند و با زن ديگري ازدواج نکند؛ او همچنين از شوهرش خواست براي او آرامگاهي بسازد که نشانه عشق و وفاداري اش به ممتاز محل باشد.مرگ ناگهانی «ممتاز محل» پادشاه را دچار غم و اندوه ساخت.
به نوشته تاریخ نگاران، شاه جهان در پی درگذشت محبوب ترین همراه زندگی اش خلعت شاهانه اش را به عبای سفید عوض کرد و یک سال سوگوار بود. شاهی که قبلا برای توسعه دامنه سلطنتش خون فراوانی ریخته بود، گوشه نشین شد و برای مدتی دخترش جهان آرا به امور دولتداری پرداخت. روایت حاکی است که موهای سیاه شاه جهان طی یکی دو ماه سوگواری سفید شد.
شاه جهان، تا از چنگ رخوت رها شد،تصمیم گرفت بنائی بر مزار محبوبش بسازد تا شاهدی بر عشقش باشد، از اینرو طراحان، مهندسان و استادکاران را از گوشه و کنار دنیا گرد آورد تا آرامگاهی را بسازند که آخرین دستاورد معماری گورکانی گردد.
تاریخ نگاران آن دوران، از این بنای یادبود با نام “روضه ممتاز محل” یاد کرده اند و برخی بر این نظراند که “تاج محل” مخفف “ممتاز محل” است. “پیتر ماندی”، جهانگرد اروپایی سده ١٧ میلادی نیز در نوشتههایش از “تاجِ محل، ملکه دربار گورکانی” نام میبرد.
خود شاه جهان هم که سال ها بعد، به دست پسرش اورنگزیب شکست خورد و مدتی در زندان لعل قلعه به سر برد، پس از درگذشت کنار ممتاز محل زیر گنبد تاج محل به خاک سپرده شد.
معماری باغ و ساختمان تاج محل
شاهجهان جایگاهی را در کنار «رود جمنا» برای این بنای بزرگ برگزید. تاج محل مقبرهای است با ۵۸ متر بلندی، ۵۶ متر پهنا که در نزدیکی اگرا در ایالت اوتار پرادش هندوستان بر روی یک تخته عظیم ۱۰۰ متر × ۱۰۰ متر مرمرین ساخته شدهاست. این بنای بزرگ، در یک باغ پهناور ۱۸ هکتاری قرار دارد، که در مرکز این یک باغ نهر آب طولانی وجود دارد و به شیوه چهارباغهای ایرانی ساخته شدهاست.
شاهجهان قصد داشت برای خود نیز آرامگاهی در کران دیگر «رود جمنا» و برابر آن بسازد و این دو بنا را با پلی به یکدیگر متصل سازد بهنشانه آنکه پیوند او و همسرش از جریان زمان هم در میگذرد. قرار بود که بر خلاف نمای تاج محل که از مرمر سفید است، آرامگاه شاه از مرمر سیاه باشد. اما سرنوشت بر این شد که آرامگاه دوم هرگز برپا نشود و شاه در کنار همسرش آرام گیرد.
تاج محل از سال ۱۹۸۳ جزو میراث جهانی یونسکو درآمده و در نظر سنجی بزرگ جهانی در سال ۲۰۰۷ میلادی که در ۸ ژوئیه همان سال نتیجه آن اعلام گردید این بنا در شمار یکی از عجایب هفتگانه جهان در دوران حاضر شناخته شد.
در دو طرف بنای اصلی دو بنای کوچکتر و قرینه بهچشم میخورد که در سمت غرب یک مسجد سهگنبدی وجود دارد که از ماسهسنگ (قهوهای مایل به قرمز) ساخته شده و در شرق بنایی است که زمانی به مثابه مهمانسرا به کار میرفتهاست.
فضاي داخلي تاج محل
درون اين آرامگاه زيبا تا چشم کار مي کند سنگ هاي قيمتي کار شده است. اتاق داخل آرامگاه به صورت هشت ضلعي طراحي شده است که از هر طرف مي توان به آن وارد شد اما گردشگران فقط از دري که به سمت جنوب باغ باز مي شود، مي توانند وارد آرامگاه شوند. ديوارهاي داخلي 25 متر بلندي دارند و هشت پيش طاق گنبدي شکل فضاي طبقه اول را تشکيل مي دهد که مثل نماي بيرون، بالاي هريک از آنها پيش طاق ديگري ساخته شده که تا سقف بالا رفته است. قبر ممتاز بانو و شاه جهان آن سوي ديوار هشت ضلعي که به آن « جالي » گفته مي شود و بسيار ماهرانه کنده کاري شده قرار دارد. سطح اين ديوار با سنگ هاي قيمتي به شکل گل هاي زيبا ميناکاري شده است.
ممتاز بانو و شاه جهان هر دو طبق آداب و رسوم اسلامي به خاک سپرده شده اند و قبر ممتاز دقيقاً در مرکز اتاق به ابعاد 1/5 متر در 2/5 متر به شکل مستطيل ساخته شده. شاه جهان هم در کنار او به خاک سپرده شده و سنگ قبر هر دو نفر با سنگ هاي قيمتي مزين شده است. روي سنگ قبر ممتاز محل با خط خوش اسامي خداوند نوشته شده و روي سنگ قبر شاه جهان هم اين جملات حک شده است؛« او در شب بيست و ششم ماه رجب سال 1076 هجري به جهان ابدي سفر کرد.»
معمار و طراح تاج محل
در متون تاریخی به نام معمار این مجموعه اشاره نشدهاست اما در برخی از متنهای متأخر، به شخصی به نام استاد احمد لاهوری اشاره شدهاست. بنا به یک دستنویس بازمانده از سده ١٧ میلادی، سرمعمار تاج محل و لعل قلعه (قلعه سرخ) دهلی همین استاد احمد لاهوری بوده است.
علاوه بر این، در برخی از متون از شخصی به نام استاد عیسی نام برده شده که بعضی او را اهل شیراز و عدهای وی را اهل استانبول دانستهاند. برخی از پژوهشگران نیز به یک نسخه خطی اشاره کردهاند که در آن به «استاد عیسی شیرازی نقشه نویس» و « امانت خان شیرازی طغرانویس» اشاره شدهاست.جدای افراد نامبرده از فردی به نام جرونیمو ورونئو اهل ونیز هم نامبرده شده است. عبدالحق شیرازی که سال ١٦٠٩ از شیراز به هند مهاجرت کرد و به خاطر استعداد فوق العادهاش در هنر خوش نویسی از سوی شاه جهان به “امانت خان” ملقب شد. به احتمال قریب به یقین، تمام خطاطیهای روی در و دیوارهای تاج محل به امانت خان واگذار شده بود، چون تنها نام اوست که به شکل “امانت خان الشیرازی” زیر یکی از خطاطی ها در ایوان جنوبی تاج محل حک شده است. امضای او حاکی از مقام بلند امانت خان در دربار گورکانیان نیز هست. آنچه مسلم است خط ثلث کتیبههای تاج محل که به رنگ مشکی بر زمینه مرمر سفید نشسته اثر امانت خان شیرازی است.
وجود یک معمار لاهوری در طراحی تاج محل به معنی فقدان یک یا چند معمار ایرانی نیست. زیرا میتوان اظهار داشت که طراحی و ساخت این مجموعه عظیم و با شکوه، تنها توسط یک معمار صورت نپذیرفتهاست و به احتمال زیاد چند نفر معمار و عده کثیری هنرمند در این کار مشارکت داشتهاند.
به گفته تاریخدان آمریکایی “میلو بیچ”، در این مورد میتوان تنها گمانه زنی کرد که معمار اصلی تاج محل چه کسی بوده، اما این نکته روشن است که خود شاه جهان به هنر معماری علاقه داشت ولابد در طراحی تاج محل نیز دستکم نقش یک رایزن را داشته است.
گفته میشود برای ساخت این بنا بیست هزار کارگر، استادکار، معمار، سنگتراش، نقاش، فلزکار و جواهرتراش بهمدت بیست و دو سال کار کردهاند.
خطراتي که تاج محل را تهديد مي کند
در سال 1942 به دنبال حمله هاي هوايي اي که توسط آلمان ها و بعد ژاپني ها به هندوستان صورت گرفت، دولت اين کشور تصميم گرفت تا با پوشش هاي داربستي از تاج محل محافظت کنند. در سال هاي 1965 و 1971 دوباره اين داربست ها روي سنگ هاي مرمرين تاج محل نصب شد تا از بمباران هوايي کشورهاي همسايه در امان بماند.
با اين حال آلودگي محيط زيست در کنار رود جمنا و باران اسيدي اي که از پالايشگاه نفت ماتورا توليد مي شود از ديگرعواملي هستند که ماندگاري تاج محل را تهديد مي کنند و باعث شده اند رنگ سفيد سنگ هاي مرمر آن رفته رفته رو به زردي برود. البته دولت هندوستان براي کنترل اين آلودگي 10400 کيلومتر مربع را به منطقه تاج محل و محيط اطراف آن اختصاص داده که در اين منطقه هرگونه فعاليتي که آثار سوء آن تاج محل را تحت تأثير قرار دهد ممنوع است.
و اینک” تاج محل،این مقبره افسانه ای يکي از عجايب هفت گانه جديد در دنيا است که بخاطر ممتاز محل، همسر پادشاه گورگانی(شاه جهان)ساخته شد تا عشق و وفاداری این دو را در تاریخ ابدی سازد”.
2 Comments
سلام
بسیار زیبا بود.
سلام
ممنونم.