آغاز ثبت نام آزمون EPT دانشگاه آزاد
آگوست 30, 2016دانشگاه آزاد اسلامی،عهده دار 40 درصد بار آموزش عالی کشور
آگوست 31, 2016هنگامی که خسوف (ماه گرفتگی) کامل رخ می دهد رنگ ماه به قرمز شدیدی تغییر می یابد و مشاهده ماه که در حالت طبیعی رنگ پریده ای دارد در مواقع خسوف کامل سبب ترس و هیجان بسیاری از افراد می شود.
شاید به همین خاطر باشد که خسوف کامل نسبت به دو نوع دیگر ماه گرفتگی بسیار مهیج و دیدنی است. دو نوع دیگر ماه گرفتگی خسوف جزئی و خسوف نیم سایه ای نام دارند.
نکته ی قابل توجه دیگر این است که شرط ضروری برای ایجاد خسوف کامل این است که خورشید، زمین و ماه دقیقا در یک راستا قرار بگیرند.
حال سوال این است که چرا زمانی که خسوف کامل رخ می دهد و ماه به صورت کامل در سایه ی زمین قرار می گیرد سطح آن تیره نمی شود؟ چرا ماه به جای آنکه تیره و بی فروغ شود به رنگ نارنجی و قرمز آتشینی در می آید؟
پاسخ این است:
فرض کنید که بر سطح ماه ایستاده اید ( غبار بسیار و حفره های فراوانی در زیر پای شما قرار دارد)، حال فرض کنید که در این موقعیت به وقایع هیجانی زمین در شب می نگرید. هنگامی که زمین به صورت مستقیم در مقابل خورشید قرار می گیرد مانع تابیدن پرتوهای خورشید به ماه می شود و در نتیجه شما حاشیه ی گرد آتشینی را خواهید دید که کره ی زمین را احاطه کرده است.
بنابر گفته ی ناسا میزان این اشعه ها با توجه به اینکه در هر قسمت از جهان طلوع و یا غروب آفتاب رخ می دهد متغیر است. در این هنگام بخشی از اشعه های خورشید به سطح ماه منعکس می شوند.
اما پیش از اینکه اشعه های خورشید به ماه برسند از اتمسفر زمین عبور می کنند، در این حالت اتمسفر مانند یک فیلتر عمل می کند و نورهای با طیف کوتاه تر از جمله رنگ آبی پراکنده می شوند اما پرتوهای قرمز و نارنجی به سطح ماه می رسند و سطح آن را به رنگ قرمز آتشین و یا نارنجی درمی آورند.
ماه طی مراحل مختلف خسوف کلی، رنگ اشعه های تابیده شده را تغییر می دهد و در نتیجه رنگ سطح آن از حالت خاکستری اولیه به رنگ قرمز و کهربایی تغییر می کند.
طبق گفته ی ناسا شرایط اتمسفری همچنین می تواند بر درخشندگی رنگ ها تاثیرگذار باشد. برای مثال، وجود ذرات معلق در اتمسفر، همچون خاکسترهای حاصل از سوختن مواد قابل اشتعال و فوران آتشفشان سبب می شود که ماه به حالت قرمز کدرتر و تیره تری درآید.
ماه هیچگاه به صورت کامل پشت سایه ی زمین پنهان نمی شود. در طی خسوف جزئی، خورشید، زمین و ماه کاملا در یک راستا قرار ندارند در نتیجه سایه ی سیاره ی ما تنها بر روی قسمتی از ماه قرار می گیرد.
تصویری از مراحل خسوف کامل در سال 8 اکتبر سال 2014
خسوف نوع سوم که خسوف نیم سایه ای می باشد حتی با تلسکوپ به راحتی قابل تشخبص نیست. در این نوع خسوف ماه در نیم سایه ی زمین قرار می گیرد و یا بخش بسیار کمرنگ سایه قرار می گیرد.
خسوف کلی بعدی در تاریخ 31 ژانویه سال 2018 رخ خواهد داد و انتظار می رود که در مناطق آسیا، استرالیا، اقیانوس آرام و آمریکای شمال غربی قابل مشاهده باشد.
در تاریخ های 16 سپتامبر سال 2016 و 11 فوریه سال 2017 دو ماه گرفتگی نیم سایه ای رخ خواهد داد. همچنین انتظار می رود خسوف جزئی بعدی در اروپا، آفریقا، آسیا و استرالیا قابل مشاهده باشد. این خسوف در تاریخ 7 آگوست سلب 2017 رخ خواهد داد.