جغرافیاعلوم انسانی

چشمه آب معدني سورت‌

چشمه آب معدني سورت با آب‌هاي شور و ترش و طاقچه‌هاي رسوبي شكل منطقه‌اي است كه فقط بخشندگي خدا را دارد.

يكي از هزاران مواهب مازندران؛

چشمه آب معدني سورت‌؛ مكاني كه فقط بخشندگي خدا را دارد

خبرگزاري فارس: چشمه آب معدني سورت با آب‌هاي شور و ترش و طاقچه‌هاي رسوبي شكل منطقه‌اي است كه فقط بخشندگي خدا را دارد.

به گزارش خبرگزاري فارس از ساري، اين چشمه در ارتفاع ‌هزار و 840 متري واقع شده‌ است و در ايران بي‌نظير است و تا جايي كه مي‌دانيم در كشور تركيه چشمه‌اي به نام پاموكاله كه تا حدي شبيه باداب سورت وجود دارد و اطراف چشمه پوشيده از درختچه‌هاي زرشك وحشي و ارتفاعات بالاتر پوشيده از جنگل‌هاي سوزني برگ است.

چشمه آب معدني سورت كه در سال گذشته به عنوان دومين اثر ملي طبيعي مازندران ثبت شده است، در زبان محلي مازندراني‌هاي همجوار به اين چشمه به «واو و شورصحرا» نيز معروف است، مجموعه زيبا و ديدني از شگفت‌انگيزترين شاهكارهاي طبيعت است كه به دليل عدم برخورداري از امكانات كمتر ديده مي‌شود.

هر چند كه اين چشمه در سال گذشته به عنوان اثر ملي طبيعي ثبت شده است اما همچنان بكر و دست نخورده است و آب اين چشمه كه سال‌هاي دور و دراز درمان امراض پوستي مردم را بر عهده داشت و التيام بخش زخم‌هاي كهنه آنها، پناهگاه مردمان روستاهاي اطراف اين چشمه بعد از كار و تلاش در مزراع گندم و جوي كه سخت و سنگي بوده است و مكاني براي گذران اوقات فراغت دانش‌آموزان روستاهاي اطراف كه سعي مي‌كنند روزهاي گرم تابستان خود را با گرفتن يك حوله و تكه نان و سوار بر وانتي كه تا نيمي از مسير را با نغمه‌هاي محلي طي كند و بعد از آن با پاي پياده و كفش‌هاي كتاني كه بندهاي آن نيمه بسته شده است.

چشمه آب معدني سورت كه در حدود صد كيلومتري شهرستان ساري قرار دارد جزو منطقه چهاردانگه ساري و در منطقه پشتكو قرار دارد مشتمل بر دو چشمه با آب‌هاي كاملاً متفاوت از لحاظ رنگ، بو و مزه است كه بيشتر سورت به آب چشمه شور معروف است كه داراي آبي بسيار شور، داراي استخر آبي بزرگ و كوچك است كه عمدتاً در تابستان براي آب تني استفاده مي‌شود.

شايد كمتر جاي براي آب تني باشد كه در كنار جوانان، پيره زنان و پيره مردان سعي مي‌كنند به هر طريق شده خود را به اين چشمه برسانند و پيره زنان و پيره مردان روستاهاي اطراف كه عمري را با پاي پياده و يا سوار بر اسب و الاغ به اين چشمه فقط به عنوان يك دكتر نگاه مي‌كنند، ديده مي‌شوند و در برابر پرسش‌هاي مكرر جوانان مي‌گويند از گذشته تا كنون به اين باداب آمده‌ايم و عادت داريم كه هر سال بياييم و اگر نيايم چه مي‌شود و چه …

البته داشتن صفت درمانگر براي اين چشمه شايد هنوز از سوي مراجع پزشكي تاييد نشده است اما ديده‌ها، شنيده‌هاي و تجربيات استفاده‌كنندگان اين گونه نشان مي‌دهد كه آب و گل و لاي اطراف اين چشمه افاقه كننده بسياري از بيماري‌هاي پوستي بوده كه حتي دكتراي پايتخت‌نشين هم نتوانستند آن را درمان كنند.

درمان دردهاي كمر و پا و روماتيسم و امراض پوستي از مزاياي است كه از زبان افراد عامي براي اين چشمه بدون توجه به بحث زيبايي شناختي و بكر بودن عنوان مي‌شود.

‌چشمه ديگري كه در مجاورت اين چشمه قرار دارد، آب به رنگ متمايل به نارنجي، گازدار و كمي ترش مزه است كه به صورت دائمي از يك معبر بسيار باريك به بيرون ريخته مي‌شود.

البته فقط جوانان و پيرزنان و پير‌مردان روستاهاي اطراف به اين مكان نمي‌آيند، گاهي وقت‌ها زوج‌هاي جوان امروزي نيز براي گرفتن عكس يادگاري نخستين روز ازدواج‌شان نيز در اطراف اين چشمه اطراق مي‌كنند.

‌آب‌هاي رسوبي اين دو چشمه در مسير جريان خود از بالاي كوه به پايين طي هزاران سال ده‌ها حوضچه كوچك بسيار زيبا در رنگ‌هاي نارنجي و زرد و قرمز و در اندازه‌هاي مختلف ايجاد كرده است.

‌خيال‌انگيزترين صحنه‌هاي منطقه به هنگام طلوع و غروب خورشيد است كه تلالو نور خورشيد در حوضچه‌ها و انعكاس نور آنها، همراه با سايه روشن طبيعت اطراف جلوه‌هاي تحسين‌برانگيز از موهبت خداوندي را به جلوه گري ‌مي‌گذارد كه اين چشم‌اندازها هيچ گاه از روح و ذهن فراموش نمي‌شود و بارها و بارها طبيعت دوستان را به تماشاي خود فرا مي‌خواند.

چشمه آب معدني باداب سورت از ديد اهالي روستاهاي اطراف فقط اين نيست، آن‌ها انتظاراتي دارند و دل‌خوش به ثبت ملي طبيعي اين اثر هستند كه شايد فرجي شود و زمينه حضور گردشگران و مسافران به اين منطقه فراهم شود تا در كنار آن زمينه اشتغال جوانان روستاهاي اطراف از اين طريق البته به شرط آن كه منطقه‌اي كه به نام سورت معروف است، همچنان بي‌تغيير بماند و اكوسيستم اين منطقه همانند مكان‌هاي كه در كشور به عنوان آب معدني وجود دارد با بستن دوش‌ها و استخرهاي محدود نشود و بستر حوزه آبريز دچار دگرگوني نشود و واگذاري براي بهره‌برداري به گونه نباشد كه به همه چيز به عنوان سازه نگاه كند و بداند كه مردماني كه سال‌هاي سال و زماني كه هنوز ثبت ملي نشده بود اين مكان را مي‌شناختند و بر اهميت آن واقف بودند تا جاي كه با كمك همراهي جوانان روستاهاي اطراف سايت به نام سورت راه‌اندازي شد تا از اين طريق اين طبيعت زيبا به مردم جهان معرفي شود.

در روزهاي اخير با حضور عكاسان و خبرنگاران رسانه‌هاي مختلف براي تهيه عكس و گزارش و ارسال آن به رسانه‌ها حضور مسافران به اين منطقه زياد شده است و مسافران نيز بايد بدانند كه سورت نيازمند مراقبت است، بايد مواظب باشد زماني كه به اين طبيعت مي‌رسند اينجا جايي نيست كه بتوانند زباله‌ها را رها كنند و بروند و يا طاقچه‌هاي آبي كه با رسوب آب شور به دست طبيعت ساخته شده است را بر هم بزنند چرا كه خراش بر طبيعت را هيچ كس نمي‌پسندد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا