اخبار دانشجویی

ساخته شدن سامانه پايش سطوح ميکروني در دانشگاه امیرکبیر

وحيده کرباسي، پژوهشگر طرح، اندازه‌گيري‌هايي در حد ميکرون را يکي از ابزارهاي مورد نياز در آزمايشگاه‌هاي مهندسي پزشکي برشمرد و گفت: در برخي امور پژوهشي از جمله استفاده از بسترهای کشت سلولي يا سامانه‌هاي ميکروسيالاتي نياز به مطالعه و بررسي ابعاد، اندازه و شکل سطوح وجود دارد که هم اکنون اين کار با دستگاه‌هاي گران‌قيمت انجام مي‌شود.

وي افزود:‌ تهيه دستگاه‌هاي اندازه‌گيري تجاري علاوه بر هزينه زياد نياز به کاربر ماهر و ابزار جانبی گران‌قيمت هم دارد، از اين رو پژوهشگران تلاش دارند تا با استفاده از ابزارهاي در دسترس بتوانند جايگزين‌هاي ارزاني براي رفع نيازهاي خود پيدا کنند.

کرباسي گفت: در اين طرح با استفاده از اتصال ليزر موجود در دستگاه‌هاي دي‌وي‌دي خوان کامپيوتر به يک سي‌سي‌دي يا تراشه مورد استفاده در دوربين‌هاي فيلم‌برداري ابتدا تصاويري از نور لیزر بازتاب شده از سطح نمونه مورد نظر تهيه و سپس به نرم‌افزار پردازش تصوير ارسال شد.

وي بیان کرد: نوآوري اين تحقيق، علاوه بر ارزاني، در دسترس بودن قطعات و آساني استفاده، نوع چينش قطعات و بهره‌گیری از حسگر تصوير است که با استفاده از آن علاوه بر اندازه‌گیری ابعاد و شکل سطوح صیقلی قادر به اندازه‌گیری ابعاد و شکل سطوحی با قدرت بازتابش نور کمتر نیز هستیم.

پژوهشگر طرح گفت: براي ارزيابي دقت و توانايي اين دستگاه ما ساختاري با ابعاد 20 ميکرومتر را تهيه کرديم و توانستيم دقت و کارآيي دستگاه را نشان دهيم البته به علت در دسترس نبودن نمونه‌هايي در ابعاد کوچکتر ما هنوز نتوانسته‌ايم حداکثر توانايي اين ابزار اندازه‌گيري را مشخص کنيم.وي اظهار داشت: بديهي است ارتقای سخت‌افزاری و نرم‌افزاری این دستگاه در آینده، مي‌تواند دقت بيشتري را نيز ايجاد کند.

کرباسي گفت: از ديگر برجستگي‌هاي اين روش اندازه‌گيري غيرتماسي بودن آن است که موجب مي‌شود آسيبي به شي مورد بررسي وارد نکند و همچنين خروجي مي‌تواند تصوير سه بعدي باشد.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا